Tårnby 50 år

Tårnby Boldklub – 1935-1985

Resume : Klubben stiftes 21. april 1935 på et møde afholdt i Ungdomshjemmet på Nordmarksvej i Kastrup. Forud var en lille klub – BK Sofienhøj – stiftet. De spillede fodbold på åbne pladser omkring den nuværende Sundbyvester Plads. En anden samling unge fra Vegas Alle-kvarteret havde fundet sammen og spillede nær den gamle Lufthavn. De to grupper fandt sammen – spillede venskabskampe på en lille bane ved Korsvejens Skole. Så besluttede de at stifte Arbejdernes Idræts Klub Tårnby (AIK Tårnby) og opløse de to moderklubber. Første formand er Sigfred Mikkelsen. Man optages 1. maj 1935 i DAI og vælger en klubdragt med blå bluse med hvid krave og hvide opslag samt sorte bukser. Første DAI-kamp er mod Chaufføren 34 den 1. september 1935 (2-3). Første sæson stiller man 2xsenior + 2xjunior. En dramatisk episode opstår som følge af, at man under træning får sparket en højder ud på Amager Landevej, hvor den knuser forruden på en lastbil – det fører til politianmeldelse og erstatningskrav, som klares ved at lade hatten gå rundt. Banen var for lille til kamp – så man må spille på udebane inde i København, ofte på Fælleden. På sin generalforsamling i januar 1944 beslutter man at forlade DAI til fordel for KBU – og optages som ekstraordinært medlem. Samtidig skifter man navn til Tårnby BK. Et af indlæggene giver en beskrivelse af datidens støvler og bolde – kort efter besættelsen (side 21). En af trænerne bliver Mario Astorri i 1961. Flere gange diskuterer man at slå sig sammen med Kastrup BK, men det forkastes med stemmerne 58-15 i starten af 60erne. Kvindefodbolden kom med i 1970. Siden går man med på prof-fodbolden ved at oprette et Anpartselskab i 1978.

Banesteder :
Man lægger ud på en bane bag Korsvejen Skole – men banen var for lille. Omklædning i det fri langs hegnet – senere i Skolens fyrkælder med håndvask (med koldt vand).
Man arrangerer sammen med Funkis en række pokalstævner på Saltværksvejens bane ”Cementen”, som man fra 1939/40 får lov til at benytte som hjemmebane.
I 1941 anlægges en ny bane bag Korsvejens Tekniske Skole – indvielseskampen er mod Skræddernes IF 7. april 1941.
Efter krigen får man overladt nogle gamle tyske barakker på det nuværende Tårnby Stadions areal (dengang hed det Gl. Kirkevej) med tilhørende træningsareal – frivilligt arbejde omdannede barakkerne til klublokaler til omklædning m.v.
Et nyt klubhus har grundstensnedlæggelse i 1962.

Andre idrætsgrene :
Løb – nærmest terrænløb – tages op som biidræt for fodboldspillerne.
Klubben er initiativtager til stiftelsen af Sammenslutningen af idrætsklubber i Tårnby Kommune 14. november 1941.
Man er også senere initiativtager til Amagermesterskaberne og ungdomspokal for Tårnby Kommune som ”Koblauchs pokalturnering”
I slutningen af 40erne oprettes dameafdeling med håndbold og gymnastik samt en bordtennisafdeling – døde igen, da man skulle møde hold som Vanførerhjemmet (som slog Tårnby 9-1).
I 1966 optager man skøjtesport som underafdeling – men efter få år bryder skøjteafdelingen ud.

Lister :
Æresmedlemmer

Markante fotos :
Det gamle klubhus på Gemmas Alle
Første KBU-mester : Lilleput 48/49
Jan Heintze