B 1960 50 år

B 1960 – 50 år – 1960-2010
Fortalt af Lars Kjærbøl, januar 2011 – hentet fra B 1960s hjemmeside

Resume : Stiftet 10. juni 1960 af Ole Børs Petersson (12 år) og Lars Andersen (nu Kjærbøl, 11 år). Lars formand, Ole kasserer og træner. Man fik et loftsrum hos Lars’ forældre i Prinsesse Charlottes Gade nr. 35 som klubkontor. Kontingentet 35 øre per måned – for de første kroner købte man 100 medlemskort hos en lokal bogtrykker (18 kr.) og et stempel. Fra start var man 9 medlemmer. Første kamp var en lilleputkamp mod B 1908 på Amager Fælled (vandt 8-2). Næste skridt var at melde sig til Aktuelts Indendørs-turnering julen 1960 i Idrætshuset. Her stillede man op i lilleputrækken i hvide trøjer og med et hjemmelavet klubmærke (B 1960) af rødt filt klistret på ærmerne. Miraklet skete – man gik videre til semifinalen, men tabte dog til Vanløse. Men lagde navn til en Aktult-løbeseddel ”Københavns yngste var den største sensation”. Man fik træningstid på Prinsesse Charlotte Gades Skole – i gymnastiksalen (ikke optimalt for midt i rummet stod en bærende cementsøjle).

Det lykkedes ikke at komme ind i KBU – blev afvist med henvisning til, at man skulle have egen bane. DAI mere villig – man blev optaget på betingelse af, at der var en voksen til stede ved kampene. Det hverv påtog Lars’ far sig. DAI kvitterede ved at forære 2 fodbolde – ikke nye, men funktionsduelige. DAI gav banetid på Fælleden – man snød sig til at træne uautoriseret sammesteds. 1961 deltog man med både drenge- og lilleputhold. Valgte blå trøje + hvide shorts som klubdragt. 1961 udvidede man med pige-håndboldhold – trænede udendørs på Fælleden. Nu var man 37 børn + 22 voksne passive – og kontingentet 2 kr./måned (drenge) – 1 kr./måned (lilleput) – 5 kr./år (passive). Flere prøvede at lokke de unge til deres klub – eller komme over med senior og ”styre” klubben for dem – men det blev et pænt ”nej tak” hver gang. 1963 vinder man både mesterskab og pokalen med juniorholdet. Nu fik man både træningstid og egen kampbane i Fælledparken og adgang til omklædning 19 i Cementtribunen (delte det med 2 andre klubber) for en leje af 90 kr./kvartal. Udvidede med bordtennis og medlemsblad (det første kom 5. februar 1962). 1964 tilmeldte man for første gang seniorhold – rykkede med ekspresfart fra række E til A. Håndbold startede i turnering – piger – i 1964. Ved 5 års jubilæet var man 149 aktive + 25 passive. 10 årsjubilæet fejrede man i DAIs oprykningsrække, hvor man via 2. pladsen rykkede op i Mesterrækken.

Man søgte med lys og lygte efter ”helt egen bane”. I første omgang ville man gerne over på ABs gamle anlæg på Nørre Alle, men fik afslag. Så fik man tilbudt Grønnemose Alle og takkede ja. Ungdomsafdelingen smuldrede dog derude – drengene hørte til på Nørrebro. Da Nørrebrohallen så dagens lys anså B 1960 det for nærmest en selvfølge, at man kunne få tid og lokale her – men nej : man var som DAI-klub ikke inde i varmen. Det lykkes efter længere palaver og diverse avisskriveri alligevel at få tider. Det fejrede man ved at tage badminton på sportsprogrammet. Det lykkedes også B 1960-formand Benny Tingkjær at blive valgt som formand for Nørrebro/Nord-vest lokalkreds i det københavnske Idrætssamvirke.

Grønnemose Alle-banen blev af DAI anset for at være for farlig at spille kampe på – i starten prøvede medlemmerne selv at jævne de værste ujævnheder efter mosegrisene ud og at slå græsset. Efter mange og seje forhandlinger med Københavns Kommune lykkedes det til sidst at få dem til at restaurere og passe banen. I mellemtiden holdt man til på Klostervængets Skole, hvor man selv måtte kridte banen op. 23. oktober 1979 tildeles B 1960 Gunnar Nu Hansens Pris. Samme år startede man showfodbold i Nørrebrohallen for kommunalpolitikere, ministre, musikere, skuespillere, landsholdsspillere og sponsorer (tilmed MF Mogens Glistrup deltog under en af sine udgange fra Horserød). Det varede indtil 1985.

1980 sker skiftet fra DAI til KBU – man starter her med 3 seniorhold og 3 ungdomshold. Forinden fejres 20 års jubilæet med en opvisningskamp mod Brøndby. Et par år senere møder man AB for at markere, at den ”nye” Nørrebro-klub B 1960 havde afløst den ”gamle” AB og fået en del af deres tidligere lokale ungdomsmedlemmer. Den kamp spillede man på en provisorisk bane i Nørrebroparken.

Liste over formænd
Præsentation af nøgle-klubpersoner