Boldklubben Athenae

DBU K.png (1)

Stiftet :
ca. 1902

Bedste herrehold :
1903/04 Række II

Spilledragt :
ukendt

Med hos KBU :
1903-04

Spillested :
Fælleden

Athenae er i Boldbladet noteret for at have dystet mod Apollo 1. juni 1902 på Blegdamsfælleden. Der findes også korrespondance med HIK, der viser at klubben 5. april 1903 dyster mod HIK - aftalen indgået med Vilhelm Breuning, der titulerer sig selv som "f.t. sekretær". Athenae regnes blandt stifterne af KBU, men er ikke med på selve stiftelsesdagen 29. april 1903. Athenae melder sig ind i KBU 12. august 1903 - tids nok til at komme med i den første KBU-sæson 1903/04. Det bliver så også deres eneste, for de trækker sig ud 6. november 1904. Athenae bliver ikke deltager i den bedste række - Fodboldturneringen - i KBUs første turnering; men spiller i Række II, hvor de møder 2. holdene fra de klubber, der deltog i Fodboldturneringen med deres 1. hold (AB, B. 93, Frem, KB og ØB) og derudover KFUM, Olympia, Frederiksberg Boldklub og Lydia, der ligesom Athenae deltager med deres 1. hold i denne række. Athenae slutter som nr. 8.

Idrætsbladet meddeler senere, at der 7. januar 1906 stiftes en BK Athena ved at boldklubberne Skjold (ikke klubben dannet 1915 !), Silva og Dania går sammen - så der må være tale om 2 klubber med dette navn i de meget tidlige år af det 20. århundrede. I foråret 1906 førte Lydia underhåndsforhandlinger med denne Boldklubben Athena om en evt. sammenslutning – og det endte med at de to klubber gik sammen og fortsætter under navnet ”Lydia”.

Ikke desto mindre omtaler Amager Bladet 18. oktober 1912, at Dragør Boldklub har arrangeret et stævne med deltagelse af boldklubberne Athena, Britannia, No Name, Sundby, Håndværkerlauget og KFUM fra Sundby - Athena slutter som nr. 6.

Valby Bladet bringer 4. juli 1924 en længere artikel om fodboldspillets start i Valby. Den første idrætsforening, der har eksisteret i Valby, var en Boldklubben Athena. Den var stiftet af den derude så bekendte Jessen. Der blev spillet på en bane ved Lyshøjgård. Denne forening afløses efter sit ophør af en første Valby Boldklub, der startede i Søndermarken på sportspladsen. En gang havde klubben en neger på mål – i sig selv en sensation. Men han blev også særdeles berømt, fordi han i stedet for at sparke målspark ud slog bolden i spil og han kunne slå den over midten – noget af en kraftkarl !

Og Valby Bladet omtaler 26. august 1927, at det lokale sportsliv er blevet forøget med en ny boldklub, der er stiftet 1. august under navnet Athen med både senior- og juniorhold. Formand er Carl Engelmann og træningsleder Hans Nielsen, Vigerslev Alle 89. Man træner onsdag og fredag på pladsen ved Gyldenrisvej. Samme blad 23. september 1927 : Boldklubben Athen er stiftet efter Vigerslev Boldklubs opløsning og spillede på banerne ved Vigerslev Alles Skole og har et så lavt kontingent som 50 øre/måned. Man træner tirsdag og torsdag 5-7. Deltager i Småklubbernes Sammenslutning.

Athena må have været et eftertragtet navn, der ser ud til at have været flittigt brugt/genbrugt i Valby-området, men det ser ikke ud til at der er forbindelse fra de senere Athen/Athena til den oprindelige Athenae. Athenae er fordansket oversættelse af Grækenlands hovedstad, Athen.