Måbende franskmænd

Som dansk pokalvinder 1978 skulle Frem om efteråret spille Europa Cup for Pokalvindere. Havde trukket Nancy Lorraine – de franske pokalmestre. På det franske hold spillede Michel Platini – men han havde været skadet og derfor fraværende på banen, da den første kamp blev spillet i Valby Idrætspark. Frem havde derfor sensationelt vundet 2-0.

Frem fløj til udekampen med en pæn portion optimisme. Interessen fra ikke mindst den franske presse var stor – Danmark havde jo selvsamme forår sagt ”ja” til at sige amatørismen farvel. Journalisterne ville straks høre Frems træner, Jimmy Strain, hvordan han så på mulighederne i returkampen. Det kunne de nu hurtigt glemme – Frems formand, Sven Petersen, måtte beklage, at det ikke var muligt. Træner Strain var ikke med – han havde ikke kunnet få fri fra arbejde ! og måtte blive hjemme i Danmark.

Franskmændene undrede sig – men kunne de så få et par minutter med landsholdsspilleren Lars Larsen ? Igen måtte formand Petersen beklage. Lars Larsen kunne ikke lide at flyve, så han var på vej med toget og ville være fremme sent på natten. Franskmændene undrede sig endnu mere – men så midtbanestrategen Jacob Rosander – kunne de så få en kommentar fra ham ? Formand Petersen måtte for tredje gang beklage – nej, det var ikke muligt. Jacob Rosander var en god kammerat, så han syntes det var synd for Lars Larsen, at han skulle rejse alene med toget. Så han havde også taget toget.

Så gik de franske journalister. De havde nu et indtryk af den danske udgave af professionel fodbold. Frem tabte kampen 0-4 og var dermed ude. Adskillige år senere er den navnkundige AGFer John Stampe citeret for følgende udtalelse ”Internationalt flyttede dansk fodbold sig ikke de første 6-7 år efter 1978. Det var rent spild af både tid og penge”.

Senere er der kommet andre boller på suppen. Ikke mindst forud for EM-finalen i 1992 så man en dansk attitude og model af topfodbold, der adskilte sig milevidt fra deres finalemodstander Tysklands meget kontrollerede - og vel humørforladte. Danish dynamite kunne skam godt begå sig, men de fleste spillere tjente jo også deres brød uden for Danmarks riges grænser.

Kilde : ”Den dyre langside” – Divisionsforeningens 25 års jubilæumsbog ved Steen Ankerdahl.

Frem.png

Den danske hovedperson

Nummer 99 Nancy.png

Frem's modstander, Nancy