Bornholmske indvandrerhold

I mange år indfandt tilflyttede bornholmere sig – enkelte tilmed opfordret forinden – i de københavnske fodboldklubber, hvis og når de ville fortsætte med at spille fodbold også efter at de havde forladt Solskinsøen til fordel for København.

Men efterhånden blev det ligesom for andre ”etniske minoriteter” populært at lave sine egne hold i storbyen. På den måde kunne man både være københavner, spille fodbold og bevare en vis kontakt og tilknytning til klippeøen.  Man satsede på racerene bornholmerhold i eksisterende københavnske fodboldklubber – såkaldt lukkede hold. De første så dagens lys i 1997 og 1998.

Først kom ”Bornholmerholdet” i 1997, der fik base som lukket hold i Skjold på Fælleden i bydelen Østerbro. Året efter, 1998, stiftedes ”Eksil Bornholm” – i en lejlighed på Østerbro, hvor kammerater fra 3 klasser på Handelsskolen i Rønne mødtes kort efter at have forladt Bornholm, i hvert fald for en stund.

”Bornholmerholdet” kørte på få år igennem fra Serie 6 til Serie 2 i Skjold – skiftede så over og blev 2. holdet hos PI – Politiets IF – i Valby Idrætspark.

”Eksil Bornholm” kom efterhånden til ro i Valby Boldklub – var klubbens 3. hold i 2006 i Serie 4.

Bornholmerne er tilfredse. Deres moderklubber, - som de klubber hvor de er lukkede hold, betegnes i Turneringsreglementet – lader dem reelt passe sig selv. Sørger for at de kommer med i KBUs (i dag DBU Københavns) turneringsrækker og derved får stillet dommere til kampene – tøj m.v. klarer bornholmerne selv, ligesom de afholder deres egne arrangementer. Og selvfølgelig har man egen hjemmeside.

De to bornholmske indvandrerhold har klare etniske begrænsninger og er kun for folk med bornholmsk blod i årerne – man skal være født eller opvokset på Bornholm for at kunne være med. Flere har spillet fodbold på efter bornholmsk målestok højt niveau – i Danmarksserien. Én gang om året mødes de to hold i en meget prestigefyldt dyst om at være bedste eksilhold i København. Desuden bliver det til sommerkampe på Bornholm, show- og opvisningskampe. Eksil Bornholm har således i 2007 spillet landsdelskamp mod Sønderjylland.

Kilde : Artikel af Kim Holm, Bornholms Boldspil-Union i Københavnsk Fodbold 2007 nr. 3

skjold 1.jpg

Husede "Bornholmerholdet"

PI_fodbold.gif

Overtog Bornholmerholdet fra Skjold

Valby_Boldklub_af_1912.png (1)

Her spillede "Eksil Bornholm" som lukket hold