Løberen

I 1880 søgte Tivoli nogle drenge – nok snarere unge mænd – til amatørløb om søndagen. Man skulle melde sig hos hr. Volkersen på Pantomimeteatret. Det gjorde A. Møller Sørensen – selv i sin personlige underskrift kaldte han sig aldrig andet end ”A”. Man skulle give prøve på, at man kunne løbe – så det gjorde ”A”. I et 3 omganges løb omkring Kunstnerplænen sejrede ”A”. Så Volkersen meddelte ”du kan også løbe med i timeløbene – du kan løbe så længe du kan holde ud og du får 50 øre per omgang”. Så kunne man kalde det amatørløb en gang til !

Søndagens løb havde deltagelse af udenlandske løbere – ”A” klarede kun at tabe et par omgange til dem. Senere løb ”A” timeløb på Ravnsborg – hvor Nørrebro Teater senere kom til at ligge – og på Alhambra ude på Amager. ”A” deltog også i et udfordringsløb – til Roskilde og tilbage igen. Vandt løbet i 5 timer 45 minutter med start og mål på Frederiksberg Bakke. Så kom ”A” i håndværkerlære – fik bopæl på Lærlingehjemmet i Nørre Søgade. Her var han sammen med et par venner med til at stifte boldklubben Håbet før han – efter at Håbet var slukket og lukket – meldte sig ind i Frem.

Træningen i Frem bestod af løbeture over Fælleden – det med at løbe blev aldrig fremmed for ”A” – til Nørre Alle og tilbage. Suppleret af spil med bold – somme tider i måneskin. Men der var mange vanskeligheder – målene skulle slæbes frem og tilbage hver gang. Stilles op – og nogen gange måtte man forinden hukke hul på isen først for at få målstængerne på plads. Bolden skulle blæses op med munden – det var ikke helt lige til. Heldigvis var en af medspillerne Christian Hansen – færing af fødsel og spillede back. En rigtig kraftkarl – også som boldoppuster. Banen var ikke indhegnet – så folk kunne ofte stå langt inde på banen. Men det måtte man tage med. Først senere fik man snore til at lave indhegning med og net til målene.

Kilde : Interview med AMS bragt i Frems klubblad 1946, nr. 3

Frem.png

Kilde Frems klubblad 1946