Fodboldfamiliens trængsler

Der er mange slags hjem – lykkelige, ulykkelige, gode, dårlige, smukke, dukkehjem og så videre. Og så er der altså hjemmet, hvor sønnike – også kaldet ”brormand” – går til fodbold. Her kan fodbold blive nærmest hele livet – ingen i familien har tid til noget som helst ved siden af. Kun af hensyn til kost, husleje og andre ligegyldige småting opretholder farmand sit arbejde. Og det er skidt – for så kan han jo ikke altid få de seneste nyheder om weekendens kommende kampe på brormands hold og ”vores” klubs 1. senior.

Søndag er den store dag. Om hverdagen skal mor op kl. 7 for at sende brormand i skole. Om søndagen er det derimod kl. 6. Ikke morsomt at høre vækkeuret ringe og slet ikke om søndagen. Men når det gælder familiens og ”klubbens” ære er det en helt anden ting. Fredag har vi fået kampkortet undertegnet af Knud Larsen eller Poul Petersen om at brormand – uanset verdenskrige, revolutioner og vejrkatastrofer skal møde et eller andet sted for at begive sig til Husum eller andre steder for at spille kamp kl. 09.15. Mor skærer – trods knaphed på rationeringsmærker, for vi er i 1945 – et par skiver franskbrød og lægger ½ pund smør på hver. Vi andre kan jo sagtens undvære – vi skal ikke som brormand i kamp mod Husum, Viktoria, Fiducia eller hvad de mærkelige modstandere nu hedder. Spis nu, brormand – ellers bliver du aldrig som ham fodboldhelten, hvis Bog med sine Erindringer har fået hæderspladsen i husets bogreol.

Brormand går altid 2 timer førend det er strengt nødvendigt. Klokken 12 er han atter hjemme – vundet 16-0 ! Så kommer blomsterne på bordet og vi får alle de frygtelige, farlige situationer fra kampen fortalt fra ende til anden af hovedpersonen. ”Vi” har klaret os godt. ½ times ro – så skal brormand af sted til Parken for at se klubbens stjerner krydse klinger med en farlig modstander. Nervepirrende timer før brormand vender hjem – 4-8 blev resultatet. Brormand går stille ind til sig selv, finder Fodboldheltens bog frem. Vi undlader at høre Radioavisen – i dag at se de seneste Sportsnyheder på TV. Vi vil ikke træde i det. Vi går tidligt i seng – alle sammen. Så kommer brormand lige ind ”På søndag skal ”vi” til Århus for at spille mod AGF – det glemte jeg at fortælle jer”. Nyt håb tændes – måske bliver næste weekend mere lykkelig.

Frit efter Frems Klubblad, 1945 nr. 3

Frem.png

Kilde Frems klubblad 1945