Et syn for guder

Det var ikke helt ligetil at få fingre i en fodbold. En særlig bold spiller en hovedrolle for, at fodbold i det hele taget kom til Danmark som en sport – og i dag uden konkurrence betegnes som Danmarks Nationalsport. Det var den, der blev sendt til en dansk elev på Sorø Akademi – sendt af hans far fra England – tilbage i 1878.

Det var ikke alle, der kunne fremvise en ægte fodbold. Trangen til at sparke til noget og spille fodbold var dog større end hæmskoen ved ikke at have en rigtig bold. Så fantasien og opfindergenet fik fri bane. Det kan man læse i mange klubskrifter.

Klubben Borup er stiftet af en række drenge fra Brohusgade, hvor man spillede i gården til nr. 25 med en bold af sammensyede klude eller i bedste fald en tennisbold. Selvfølgelig ikke OK med viceværten, så det ender med at han forærer drengene en rigtig bold mod at de spiller et andet sted – han foreslår marken ved Borups Alle.

Boldklubben Dalgas’s første spillere startede med at spille fodbold med en tennisbold. Fodbold og Tennis var jo i starten også – sammen med Cricket – med i samme forbund, Dansk Boldspil-Union. Tennisbolden kunne dog let forsvinde i markens huller. Det gjorde den da også en dag – så måtte man ty til at låne en gummibold af en mindre søster. Den holdt dog kun ½ time. Det skulle dog ikke afholde fra at man spillede fodbold – man måtte hjem og sy en stoffodbold fyldt med papir til dagen efter. Der var dog i længden ingen vej udenom, - man måtte købe en rigtig læderfodbold med snøre i skikkelse af en brugt ovre hos KB.

Boldene har ikke set lige godt ud hver gang – de måtte også ofte repareres. Nogle fra Brønshøjs første år mener at kunne huske, at der gik mere tid med at reparere bolden end med at spille med den. Det hørte ligesom med, når man ville spile fodbold. Boldene har uden tvivl været meget slidte før de helt blev opgivet – og banerne var hårde ved bolden. Der lå mange skarpe sten – banerne var alt andet end billardtæpper. Det kunne også gå galt på anden måde – man måtte ofte spille på åbne steder, som man delte med kreaturer. Og de har det jo som bekendt med at efterlade sig ikke særligt appetitlige kokasser – når boldene landede her, var der jo ikke andet at gøre end stryge den ren i græsset. Det er der flere beretninger om fra fodboldens vugge på Københavns Fælled.

Det kunne dog også være menneskeskabt. B 1908 er stiftet 24. maj 1908 – af brødrene Jens og Hans Jansen samt fætter Aage Jensen. Men brødrenes far var ikke begejstret for ideen med at spille fodbold : de unge blev så udmattede, at de var svære at purre kl. 4 om morgenen på gården. Derfor gemte han klude-fodbolden i latrintønden. Den blev dog fundet – men nu måtte de spille på Øresundsvej.

B 1908s stiftere - en del år senere