Madammen

Da fodboldens vugge stod i København var der ingen, der havde klubhuse med omklædningsrum. De mest fremgangsrige klubber begyndte at leje sig ind i 2-3 værelses lejligheder i de nærliggende gader til de store Fælleder, der dominerede det ydre Østerbro. Boldklubben Frem var en af de, der i starten klarede sig med omklædning i Guds frie natur indtil man 23. oktober 1888 lejer en 2-værelse lejlighed på Blegdamsvej 94 på 1. sal – huslejen lød på 13 kr. om måneden. Det nødvendige møblement løb op i 15 kr. Med værten – Hr. urtekræmmer Schmidt – fik man aftalt en efter egen mening fordelagtig ordning omkring salg af øl i lejligheden. Urtekræmmeren har måske også syntes, at aftalen var fordelagtig – men det melder historien ikke noget om. Alligevel flytter man 1. januar 1890 til Blegdamsvej 120 og senere – midt i september 1891 – får man en 4-værelses lejlighed på hånden.

Stadig på Blegdamsvej – huslejen 27 kr. om måneden, egentlig mere end man havde råd til. Formand Unmack og Kasserer Havgård brændte så meget for tanken – og klubben – at de hver ville betale 5 kr. af den månedlige husleje. Dog forbeholdt de sig ret til at opsige aftalen med en måneds varsel - selvfølgelig håbede de på, at Frems klubkasse på et tidspunkt ville blive så fyldt, at den kunne klare hele huslejen selv. Værten havde tilbudt at skaffe en pålidelig rengøringskone, Madam Petersen, der selv boede i Lille Blegdamsstræde som enke med to halvstore børn. Hvad var mere nærliggende end at kombinere egen trang med Madammens behov for at skaffe sig en ekstraindtægt – man gav hende tilladelse til at sælge øl, sodavand, frugt og andre slikkerier i lejligheden. Frems første marketenderi var opstået.

Madammen var et driftigt menneske. Hun fandt hurtigt ud af, at der var langt mere salg, hvis hun solgte sine varer helt ude ved sidelinjen i stedet for at vente til spillerne dukkede op i lejligheden. Så hun anskaffede sig en lille trækvogn – købt billigt hos urtekræmmer Schmidt, Frems tidligere vært – fyldte den op med varerne og fulgte Frem overalt hvor de nu spillede på Fælleden. Trofast kom hun, træningsaften efter træningsaften, kamp efter kamp med sin lille vogn – altid parat med en læskende øl eller sodavand. En lille, rund kone med et sprudlende humør – populær hos alle medlemmerne.

Alt ting har jo en ende – også Frems økonomi her 10 år før vi når til 1900. Det har den for øvrigt haft flere gange undervejs i klubbens historie. Nu var det desværre ikke muligt at beholde den fine lejlighed på Blegdamsvej – man måtte rykke til en mørk, fugtig baggård i Trepkasgade 11. Det var ikke en dans på roser – skænderier med værten, dårlige vandrør og andet. Så efter 10 måneder rykkede man teltpælene op igen – flyttede til Helgesensgade 17 til en 1. sals lejlighed. Her blev man så boende til slutningen af 1895. Det var alligevel krisetider for Frem – man måtte tilmed i 1895 meddele DBU, at man ikke agtede at stille hold på grund af spillermangel – lejligheden måtte opgives. Man kom på fode igen – fandt en ny lejlighed nu på Ny Blegdamsvej nr. 3 stuen. 2 værelser med køkken, hvor man senere byggede spisekammeret om til brusebad – dog kun med koldt vand. Madammen var der stadig – tro mod sin klub og sine kunder, der på en måde jo også nærmest var som en familie for hende.

Frem beslutter i 1905 at leje et areal ved Enghavevej og flytte fra Fælleden. Madammen var ikke helt ung længere, så hun fandt, at det alligevel var for langt væk for hende. En æra sluttede – vi har heldigvis et billede af Madammen med sit friluftssalg. Madammen var nu ikke kun kendt i og af Frem. Også ØB har gode minder om gamle Madam Petersen, der kørte rundt på Fælleden med sin Barnevogn lastet med Pilsnere til 13 øre, røde sodavand til 6 øre og store dejlige stykker Blokchokolade til 5 øre stykket – endda seks stykker for 25 øre.

Kilde : Frem gennem 100 år samt ØB gennem 50 år.

Kilde Frem 100 år

Madam Petersen passede og plejede Frem, mens de holdt til på Østerbro

Nu flyttede Frem til Enghavevej - og det var for langt væk til at Madam Petersen fulgte med