USA tur-retur

I 2006 kom David Beckham til USA fra Real Madrid for at puste nyt liv i soccer – vores form for fodbold – i ”Guds eget land”. 40 år før var Henrik Vestergaard fra B 1903 ankommet med samme formål. Egentlig skulle han kun have været til Frederiksberg for i sin egenskab af persienne/gardin-opsætter at udføre lidt arbejde for Jørn Larsen og Finn Kobberø – begge journalister - i deres lejlighed. Jørn med en fortid som folkekær målmand hos B 1903 og med en nutid med antennerne ude i den ganske sportsverden. Jørn have kort forinden fået et telefonopkald fra Freddy Goodwin – tidligere Manchester United-spiller, - der nu slog sine folder i USA. Han ville gerne have en forsvarsspiller til ”sit hold” – og det tilbud gik så til Henrik Vestergaard.

I USA var man i gang med at stable en professionel liga på benene – National Professional Soccer League, NPSL. I Danmark var vi stadig 100 % amatører. Henrik kom til at spille for New York Generals med hjemmebane på Yankee Stadium. Når man skulle spille fodboldkamp her lagde man ganske enkelt et kunstgræstæppe ud. Henrik rejste fra en månedsløn på 1.200 kr. i Danmark til det 10-dobbelte i USA. Uden kontrakt, uden overgangssum, men med en fed månedsløn. Henrik var købt som forsvarsspiller – men hans hold havde ondt ved at få scoret, så op i front med Henrik. Perfekt for den hovedspilsstærke Henrik – en af medangriberne var Cesar Luis Menotti. Ja, han blev jo senere argentinsk landstræner og vandt WM på hjemmebane med spillere som Kempes, Ardiles og Passarella i 1978.

Fodbold kunne jo ikke tage hele tiden, så man – Cesar, Henrik og holdets målmand, som vi åbenbart ikke må få navnet på – kastede sig over pokerspillet. Så man slog et smut over de store poker-spillebyer, når man skulle krydse USA mellem kampene. Kampene havde også sine pauser – ca. hvert 10 minut stod man stille, mens der røg en TV-reklame over skærmen. Det var faktisk et liv i sus og dus – fra start udstyret med en Cadillac til sig og fruen og bolig på Long Island. Karrieren så lysende ud – der var udsigt til at supplere indtægten ved fodbold ved en tjans som tysklærer og træner for en gruppe fodboldbørn, selv om de sidste boede 100 km væk.

Det, der kom i vejen, var Vietnamkrigen. Henriks visum skulle skiftes ud efter det første år – og så ville han være i fare for at blive indkaldt til militæret. Det var nu ikke så afskrækkende, for Henrik havde aftjent sin værnepligt hjemme i Den Kgl. Livgarde – men risikoen for at havne i Vietnam trak bestemt ikke. Så efter 40 soccer-kampe gik turen retur til lille Danmark. Ligaen i USA var ikke godkendt af FIFA – det var heldigt for Henrik. For så slap han for den ellers obligatoriske karantæne, når man skulle fra at have været prof i udlandet til at spille amatør i Danmark. Så det var bare med fra dag 1 at tørne ud for B 1903 igen.

Kilde : Københavnsk Fodbold 2008 nr. 3