Fodbold Alliancen

Fodboldalliancen – eller slet og ret ”Alliancen” - stiftes 23. januar 1940 af en række københavnske klubber med det formål at arrangere fodboldkampe såvel her i landet som i udlandet. Initiativtagerne var HIK og Fremad Amager, der indbød ØB, KFUM og B 1908 til et møde i Parkteatrets restaurant, Østerbrogade. Det blev vedtaget at etablere Fodboldalliancen og samtidig nedsættes et Forretningsudvalg på 3 mand, hvoraf den ene var formand. Man rettede straks henvendelse til Stævnet for at koordinere kampdage og samtidig til Idrætsparkens ledelse for at indgå lejemål. Desuden ville man tage kontakt til Jyske Stævne, Gøteborg Alliancen, IF Elsborg og evt. senere nogle italienske og schweiziske klubber for at få modstandere. Første formand bliver Axel Frederiksen, Fremad Amager. Idrætsparken giver imidlertid afslag til trods for, at DIF kort forinden p.g.a. 2. Verdenskrig nu er i gang direkte opfordrer Idrætsparken til at intensivere det sportslige samarbejde med udlandet. Det viser sig, at Stævnet straks ved modtagelsen af Alliancens opfordring til koordinering har reserveret et hav af spilledage i Idrætsparken og samtidig betinget sig, at andre ikke kunne indgå lejemål.

HIK og KFUM er begge med helt fra starten i 1940. B 1908 deltager 1940-47, hvor de så trækker sig p.g.a. efter egen vurdering manglende sportslig styrke. Fremad Amager og ØB deltager 1940-49, hvorefter de begge skifter over til Stævnet. Køge deltager 1947-55 som afløser for B 1908, men skifter så sammen med Skovshoved til Stævnet efter først i fællesskab med dem at have stillet et ret skarpt økonomisk og ledelsesmæssigt ultimatum til de øvrige for at blive. Brønshøj kommer med fra 1949 som afløser for Fremad Amager. Skovshoved deltager 1949-55 som afløser for ØB, men skiftede så sammen med Køge til Stævnet. Vanløse afløser fra 1956 Skovshoved, mens Næstved kommer med fra 1957 - afløser Køge med lidt tidsslip. Sidste nytilkommer bliver Esbjerg, der træder ind i 1965 - trækker sig ud igen i 1989.

Senere bliver samarbejdet mellem Stævnet og Alliancen bedre og man har gennem årene flere arrangementer, hvor man stiller fælles hold – f.eks. mod Bologna med Harald Nielsen på holdet for 41.200 tilskuere i Idrætsparken. Der lægges også op til en årlig kamp mellem Stævnet og Alliancen, men i starten vil Stævnet kun møde med sit B-hold og først når Alliancen evt. har slået det, så stille op med sit A-hold. Alliancen afslår at mødes på de betingelser med henvisning til, at det ikke vil have den store publikumsinteresse. En kamp Stævnet-Alliancen bliver en realitet med kort varsel i 1941. Årsagen er, at Stævnet skulle have mødt Admira, Østrig i 2 kampe – men da de østrigske spillere heiler efter den første kamp som kvittering for publikums klapsalver og der er bataljer mellem danske tilskuere og tyske soldater blandt publikum, bliver Admira sendt hjem af den tyske besættelsesmagt. Stævnet står derfor uden modstander – i første omgang går kampen i vasken, da Stævnet vil have hele entreindtægten selv, men det problem løses over et par dage. Umiddelbart efter krigen stiller Alliancen og Stævnet i fællesskab op mod britiske og sovjetiske hold – og det bliver også til en kombineret tur for KB+Alliancen til Sovjet i 1954.

Undervejs skifter enkelte klubber som omtalt over til Stævnet – i de situationer træder især provinsklubber til med gæstespillere hos Alliancen. Alliancen gennemfører ture til udlandet (Belgien/Luxemburg – Tyrkiet – Sovjet – Kaukasus).

Alliancen påtager sig også at arrangere kampe for damespillere og står som arrangør af den første uofficielle damelandskamp Italien-Danmark – en kamp Danmark vinder 1-0 på mål af Susanne Augustesen. Der arrangeres også en tur med kamp mod Rom for et udvalgt dame-Alliancehold sammensat af spillere fra HIK, KFUM og Næstved i 1979 – en kamp der også vindes 1-0.

Senere arrangerer man fan-fodboldrejser til tyske og engelske kampe.

Det samlede antal kampe, der er registreret i Alliancens 2 jubilæumsskrifter udgør

 

kampe

vundet

uafgjort

tabt

+mål

-mål

+/- mål

Alliancen

99

27

15

57

199

243

-44

Alliancen/Stævnet

27

13

4

10

58

47

+11

Alliancen/KB

3

0

0

3

2

11

-9

Total

129

40

19

70

259

301

-42

Kilde : Alliancen 25 års- og 40 års-jubilæumsskrifter.

Kampe og spillere er angivet på undersiderne.