Hvidovre 25 år

Hvidovre Idrætsforening – 25 år – 1925-50

Resume : Hvidovre IF er startet på initiativ af Helmer Grand – en tilflytter – der får sat omkring 20 mennesker i stævne. De 20 er rimelig unge og mødes i september 1925 på Risbjerggaard Kro, hvor de beslutter at nedsætte en stiftende komite med henblik på at stifte meget gerne en flersports-idrætsforening. De afslutter deres arbejde i første omgang 15. oktober 1925, hvor HIF stiftes – og som første formand vælges meget naturligt Helmer Grand. Han lægger straks ud med at henvende sig til Hvidovre Sogneråd for at få lov til at benytte skolebanen ved Holmegaarden – og få et klubhus opført her også. Han tager kontakt til Hvidovre Avis og Valby Bladet og får massiv opbakning her – samtidig møder Helmer Grand op til Sognerådets åbne møder. Man får hurtigt lov til at benytte banen, men ikke et klubhus. Men, Helmer Grand bliver ved og får ret hurtigt alligevel Sognerådet til at beslutte at opføre et nyt klubhus efter at en ide om at flytte et gammelt skur må opgives, da skuret ganske enkelt ikke vil kunne overleve en flytning. Faktisk overlever dette klubhus frem til (og formentlig også længere) end 1950 efter selv at være blevet flyttet. Det hele indvies i 1926 – efter at medlemmerne først har gjort en stor indsats for at rydde banen for sten. De første år spiller man privatkampe, men arrangerer også et årligt Pokalstævne. Man melder sig ind i Småklubbernes Sammenslutning og i 1928 videre ind i ABU, før turen i 1934 går videre til KBU. Vintertræningen foregår i Kettevejens Skoles Gymnastiksal. Et kuriosum er, at uafbrudt fra 1934 til foreløbig 1950 har der i hver eneste 1. holdskamp deltaget en af brødregruppen Kurt, Henning, Sven Ove og Ejnar Svendsen.

Skriftet gennemgår herefter KBU-sæsonerne år for år med omtale af spillere, trænere, ledere og resultater m.v. Ungdomsfodbold får et meget summarisk afsnit og der er også et par interviews med et par af de markante trænere : Niels Hansen og Aage Boe.

Banesteder :
Man lægger ud på en bane bag Phønixhuset ved Kragholtsbjerg Alle – mod soldaterhold fra Avedørelejren og også andre fodboldklubber.
Første faste sted er Holmegården.
1935/36-sæsonen flytter man til Risbjerggaard.
1940 flytter man til Høgevej, men må i starten stadig træne på Risbjerggaard - den første kamp på Høgevej er mod Tria. I starten må man også klare sig med sit gamle klubhus, der flyttes hertil, men efter 1 år får man et nyopført klubhus.

Andre idrætsgrene :
Håndbold – Atletik – Badminton – Boksning - Bordtennis

Lister ;
1.holdets placering gennem årene (s. 59)
Det udvalgte hold for de første 25 år – dels sat med ”egne spillere”, dels med ”tilflyttere”
Formænd (s. 83)
Æresmedlemmer (s. 90)

Fotos :
Det gamle klubhus (side 15)