HB 70 år

HB – 70 år og 50 år for medlemsbladet – 1912-82
Et sammensurium af fotokopierede, maskinskrevne og håndskrevne artikler, fotos, noter og oversigter. Tager sit udgangspunkt i, at HB fylder 70 samtidig at det var lidt over 50 år siden medlemsbladet så dagens lys. Er udformet som en avis !

Resume : HB – Handelsstandens Boldklub – er stiftet af en gruppe yngre handelsmænd. Formålet var at dyrke fodbold og gymnastik. Det sker umiddelbart efter, at Fælledklubbernes Hus, Fodboldbanen (”Idrætsparken”), Tennishallen og Atletikbanen er indviet. HBs første kamp er 7/9 1912 mod KFUM 2 – man deltog nemlig de første 2 år i B-rækkens andenholdsrække. I starten optog man kun folk fra handelsbranchen – især personale fra Brødrene Dahl. Pioneren er Ludvig Henriksen. Efter kort levetid får klubben ”massiv” tilgang fra BK Dania – det sker i 1915 – og allerede da havde man slækket på kravet om tilhøret til handelsstanden. Man manglede ganske enkelt spillere. Navnet bevares – ikke mindst fordi det havde god tiltrækningskraft på tilflyttede handelsfolk fra Provinsen. Et markant medlem bliver journalisten Gunnar ”Nu” Hansen. Blandt trænere fremhævnes Sophus Nielsen og Carl Hansen. Man indfører et årligt karneval for at tjene penge.

Man går meget kronologisk til værks i Avisen – starter i 1926 og omtaler især 1. holdet og udvalgte kampe for dem. HB er første klub, der lader sine spillere bære numre på ryggen (sker i en pokalkamp 28/8 1927 mod ØB). HB roser sig også af at have været initiativtager til Old Boys-turneringen – i starten en privatturnering. Dog havde HIK stillet et forslag om en OB-turnering nogle år forinden på KBUs Generalforsamling, men havde ikke vundet gehør her.

Banefondmærket omtales i 1927 – skulle skaffe penge til at forbedre kridtningen, nettene og indhegningerne til kampene i Fælledparken. Kostede 25 øre.

Man bringer i 1960 en rangliste over de 84 klubber, der siden 1927 havde deltaget i en af DBUs rækker. Føres an af KB-AB-Frem-AGF-B 93-Fremad A-B 1909-HIK-B 1913-B 1903 og med HB som nr. 76.

Diverse statistikker over flest klubkampe, flest mål findes med mellemrum – sidst for ultimo 1978.