Frederiksholm 50 år

Boldklubben Frederiksholm 50 år – 1928 – 1978

Omfatter Boldklubben Frederiksholm I + Boldklubben Als + Boldklubben Als Frederiksholm + Boldklubben Frederiksholm II

Boldklubben Frederiksholm I :
Resume : Den første Boldklubben Frederiksholm stiftes 20. august 1928. Det stiftende møde foregår på Strandcafeen, hvor 30 unge er mødt frem. Som sin første formand vælger man Max Krag – næstformand bliver Robert Hansen. Sin første kamp spiller man 16. september 1928 på Østre Fælled mod B. 1927 – som slås 8-2.

Man træner og spiller sine hjemmekampe på en bane mellem Strandgade og Borgbjergvej – foto viser banen – hvor man skal bruge megen energi på at plane bane og sætte den i bare nogenlunde spilbar stand. Omklædning foregår i nogle skolebarakker mellem Borgbjergvej og Gustav Bangsgade – dog kun hjemmeholdet. Gæstende spillere må klæde om på omliggende værtshuse. Man ville gerne fra start have egne klublokaler – men det siger Kommunen ikke god for. Man tilmelder sig fodbold hos DAI – må også bruge nogle af de alt for få klubpenge på at abonnere på Socialdemokraten (50 øre/måned). Et problem er de mange arbejdsløse, der ikke havde råd op gennem 30erne til at betale kontingentet – dem giver man frikontingent i op til 3 måneder. Trods alle besværlighederne vokser klubben op gennem 30erne og tager nye sportsgrene ind : Bordtennis, Stafetløb, Billard, Boksning, Håndbold og Kapgang. Flere af klubbens spillere opnår at komme på udvalgte arbejderhold.

Man starter ungdomsfodbold helt tilbage i 1933 – men det første spæde initiativ dør – før man fra 1936/37 har ungdom fast på programmet. Penge skaffer man bl.a. ved velgørenhedskampe – 400-600 overværer hvert år en kamp mellem klubben og Frems 2. senior på Børnehjælpsdagen. Senere supplerer man med fester og baller, så der også bliver råd til flere udlandsrejser til Tyskland, Norge og Sverige.

28. april 1939 tager man skridtet og siger farvel til DAI og ind i KBU. Men ikke støjfrit. En del bryder og stifter AIK Frederiksholm, der fortsætter i DAI. Også bokserne stifter deres egen klub – ligesom billard og håndbold siger farvel og tak. Samme år rykker man til Valby Fælled. Årsagen er, at den gamle Frederiksholm-bane nu skal bebygges. Valby Fælled er ingen dans på roser. Her er kun en indhegnet bane – og den sidder Fremad Valby på. Frederiksholm må benytte bane 2, der ligger åbent omgivet af en stribe marketenderier på hjørnet af Trekronergade – så det flyder med flasker, glasskår, snustobakdåser m.v. på banen. Omklædning må ske i en gulpudset bungalowsagtig bygning med plads til godt 20 spillere med god vilje. I dårlig stand – som regel knuste vinduer, fugtig og klam. Vand må man tage fra en vandpost ude foran. Faktisk kommer Besættelsen til at hjælpe – for der sættes i 1940 nødhjælpsarbejder i gang, så banerne bliver planet incl. en gammel losseplads og der opføres omklædningsrum og restauration i 1941. Trods de forbedrede forhold skranter ungdomsafdelingen også i Besættelsesårene. Efter Befrielsen kaster man sig hurtigt over revyer, andespil, baller m.m. – med pæne overskud – og er gavmild med sin støtte også til godgørende formål. I 1947 er man oppe på 200 medlemmer – dog kun 25 aktive senior.

Allerede under Besættelsen – i 1944 – har man fået den første henvendelse fra Boldklubben Als om at slå sig sammen, men det bliver afvist på en Generalforsamling. Så det bliver først i 1951 at man slår sig sammen som Boldklubben Als Frederiksholm. For Frederiksholm har det uden tvivl spillet ind, at man havde svært ved at klare skærene sportsligt i A-rækken, mens Als lå i Mellemrækken.