Dragør Boldklub

Dragør Logo

Stiftet
21. maj 1907

Bedste herrehold
se underside

Spillested
Hollænderhallen – man benytter bane her fra 1973 og hele klubben flytter hertil i 2000.
Engvej

Rækkevindere
se underside

Ungdom Fællesrækker
se underside

Med i DBU København
1925/26 til nu

Bedste kvindehold
se underside

Spilledragt
Gul trøje og hvide shorts

DBU København Futsalvinder
2018/19
U14 drenge B
2015/16
U14 drenge B

Dragør deltager i FS Amager 2001-05 - et ungdomssamarbejde.

Dragør deltager i Amager 2006-07 - et ungdomssarbejde.

Dragør deltager i FC Amager-overbygningen

Dragør deltager i Sydamager - et ungdomssamarbejde.

Dragør er med i A 27 - fælleshold for U15 drenge - fra 2017 efterår sammen med AB Tårnby og Kastrup og siden udvidet til andre drengealdersgrupper.

Dragør er fra 2022 efterår med i Amager Pigefodbold sammen med Hekla, AB Tårnby og Tårnby FF

Dragør Boldklub blev stiftet 21. maj 1907 og er dermed Amagers ældste endnu eksisterende selvstændige fodboldklub. Første formand er Hans Svane. De første år nøjedes man med at træne på en mark. Men i sommeren 1908 vovede man at udfordre Kastrup Boldklub - og tabte 0-16. Næste modstander blev Tårnby Villabys Boldklub - og dem slog man hjemme 5-0. Dragør adskilte sig ved at optræde i lange bukser - først i 1909 vovede man at stille op i korte. Klubben spillede i de første år på Drogdensvej, hvor man havde et lille klubhus.

Man havde i 1910 besluttet, at kvinder ikke kunne få stemmeret - for så umiddelbart efter at oprette en afdeling for langbold for kvinder.

I 1912 er Dragør med til at stifte Amager Boldspil-Union og spiller sin første kamp i det regi på Boldklubben 1899s (B 99s) bane. Dragør blev nægtet at spille hjemmekampe – så man udmeldte sig igen. Forsøgte så at komme i KBU - men det lykkes ikke i første omgang.

Dagbladet skriver 21. oktober 1923 om Dragør-Fremad Amager 5-4 på Dragørs bane.

I efteråret 1923 fik klubben overdraget et 5 tdr. stort område på Engvej til anlæg af fodbold- og tennisbaner. Men den store drøm - at skabe en idrætspark med moderne faciliteter – lå dog langt ude i fremtiden. Klubben manglede penge til at realisere et sådant projekt. Og der skulle mange års overskud fra havnefester, bankospil og revyer til før det lykkedes. Men man var også ganske opfindsomme, når det gjaldt at skaffe penge, således "solgte" man mursten gennem udstedelse af særlige beviser fra DBs Byggefond. Amager Bladet oplyser 20. november 1925, at Dragør fremviser de (her angives) 3½ tønder land på Engvej, som klubben forventer at tage i brug i 1927 med klubhus, tennisbaner, 2 fodboldbaner. Der er faneindvielse på Dragør Strandhotel overværet af generalmajor Castenskiold (DIF), Folketingsmand A.C. Meyer og kommunelærer Egerod.

Klubben træder sammen med en stribe andre klubber ind i KBU med virkning fra efteråret 1925 - Dragør havde søgt optagelse et par år før, men KBU vægrede sig ved at optage klubben. Mente i fulde alvor, at de burde søge optagelse i Sjællands Boldspil Union i stedet.  Første kamp er 6. september 1925 ude mod Ydun, der tabes 0-6. Fra debutåret kendes Dragørs holdopstilling fra kampen 4. oktober mod CB (CB vinder 2-1) : Semberlund - Robert Schmidt, Jørgen Petersen - Kromann, Svane, Westphal - Holger Jans, Leth, Ernst Andersen, Schmidt og Carl Andersen.

Første KBU-kamp er 6. september 1925 mod Ydun – taber 0-6

Socialdemokraten bringer 10. oktober 1925 holdopstilling til kampen mod Christianshavns Boldklub af 1919 og om mandagen et kort referat fra kampen. Kampen spilles på banerne ved Englandsvej i Sundby Idrætspark søndag kl. 10. Dragør stillede med fra mål til venstre wing: Semberlund – Robert Schmidt – Jørgen Petersen – J. Kroman – H. Svane – G. Westphal – Holger Jans – Kaj Leth – Ernst Andersen – G. Schmidt – Carl Andersen. Kampen overværedes af mange mennesker, der så CB vinde 2-1 efter 1-0 ved halvlegspausen på mål af Christian Rasmussen og Hjalmer Nielsen, mens Dragørs mål scores af Ernst Andersen. Dommer var Axholdt fra ØB.

I starten får Dragør ikke tildelt kampe på en hjemmebane i Dragør. Men da man har fået etableret Engvej-baneanlægget anmoder Dragør Boldklub i marts 1928 KBUs Repræsentantskabsmøde om at tildele Dragør i det mindste nogle kampe på den nye bane i Dragør. Det støttes varmt af KBUs formand Leo Frederiksen og af klubberne Ydun og Mariendal. Det vedtages ved en afstemning - ingen stemte imod - at gå ind for ordningen mod at Dragør betaler modstanderholdets rejseudgifter. Det harmonerer med, at Amager Borgerblad 5. august 1927 oplyser, at Dragør spiller stadig på Drogdensvej, hvor de i følge samme blad 16. september 1927 i sidste kamp møder Mariendal og taber 2-4 - banen skal herefter ryddes for både klubhus og mål. 19. august 1927 omtaler bladet, at Dragør slår Kvik 9-2 i en kamp i den ny idrætspark.

Idrætsbladet 11/7 1940 oplyser, at Dragør ved sin indmeldelse i KBU stod overfor, at KBU fortsat mente, at Dragør burde tilmelde sig SBUs turnering. Men - som Dragør ræsonnerede - det ville jo kun have gjort det endnu dyrere at spille kampe, så man besluttede at acceptere KBUs krav om i første omgang ingen hjemmekampe og senere at skulle yde modstanderne rejsepenge. I 1940 opgjorde man ekstraudgiften til tæt på 1.000 kr. årligt. Dragør tilmelder kun 1 seniorhold i første sæson med kontaktadresse hos Hr. Rich. Andersen, Dragør.

Fra efteråret 1928 fik Dragør lov til at spille kampe hjemme – den første er 2. september 1928 mod Dalgas. Socialdemokraten angiver, at 2. september 1928 spiller Dragør sin første KBU-kamp og vinder 10-1 over Dalgas på 5 mål af Reddersen, 3 af Martin Corneliussen, 2 af E. Andersen. Kampens dommer var Scheuer.Dragør stiller sit første ungdomshold i efteråret 1930. Man måtte hoste op med rejsepenge til modstanderne i mange år (1 kr. per modspiller i 1936) – samme vilkår havde Skovshoved. Først i slutningen af 40erne ophæves den ordning. Ikke engang Amagerbanen ville give rabat. 

Grundstenen til klubhuset kunne endelig nedlægges i pinsen 1942, samtidig med at klubben fejrede 35 års jubilæum. Og det stod allerede klar i slutningen af april det følgende år. Indvielsesdagen blev noget særligt, idet man havde formået at få prins Knud (der var kommandant på Dragørfortet) til at deltage. Drømmen blev altså til virkelighed - på trods af besættelsestidens dårlige forsyningssituation og almindelige varemangel, men man måtte i begyndelsen klare sig med koldt vand fra egen brøndboring og en åben pejs samt en kakkelovn til opvarmning.

En pudsig episode er i 1947, hvor klubbens 1. hold efterhånden manglede kampstrømper. Man fik en lokal fisker - der forstod sig på maskinstrikning - til at påtage sig at strikke et nyt sæt, men man kunne kun fremskaffe lyseblåt garn, så den farve fik de.

Efter megen debat op gennem 1990’erne blev boldklubbens aktiviteter efterhånden overflyttet til området ved Hollænderhallen og det nye klubhus her blev indviet 25. februar 2000.

Dragør deltager i KBUs Cricketturnering 1945 og igen 1947-50.

Dragør er navnet på byen beliggende på Amagers sydspids - opstået som et kombineret fiskerleje (sild en væsentlig fangst) og søfartssamfund (overfart til Skåne). Kendt helt tilbage fra Middelalderen - i dag en mindre by, der udgør sin egen kommune. 

Dragør har deltaget i kvalifikationskampe til Danmarksserien for Herrer og i slutspil i U21/Talentturneringen

Se også korte historier nr. 14

Jubilæumsbøger
(findes hos DBU København)
- se undersider for resume

Dragør Boldklub 25 år

Dragør Boldklub 75 år

DBU Københavns Fodboldmagasin

2005/5 : Kammeratskabet altid i højsædet
2007/3 : "Dragør Boldklub 100 år"
2007/5 : Gad ikke løbe
2010/5 : Afrikansk drøm
2011/6 : Kvinde i manderolle
2012/1 : Udkantsdanmark 15 km fra Rådhuspladsen
2012/6 : Kampgejst bliver belønnet
2016/5 : Trænerakademiet i Dragør

Dragør Klubhus Historie

Klubhuset og dets økonomi