Hurtig dribling gennem 5000 år

Det er svært at sige noget præcist om, hvornår fodboldspillet blev opfundet. For de første versioner af spillet ligner slet ikke den form for fodbold, vi spiller i dag. Det er ikke helt forkert at påstå, at fodboldspillet blev opfundet i England. Men der er viden om spark til forskellige genstande, der kunne minde om fodboldspil, som går 5000 år tilbage. Og til helt andre områder i verden.

300 år før vores tidsregning spillede de fodbold i Kina. Det er der sikre beviser på.

Grækerne og romerne spillede også fodbold. Grækerne i en teknisk flot version af spillet, hvor boldens bevægelser blev forbundet med gudernes vilje og humør. Romerne derimod fik en voldelig version ud af spillet, som blev benyttet i uddannelsen af Romerrigets frygtede soldater.
Nogle teorier siger, at det var Cæsars soldater, der bragte spillet til England. Andre siger, det var vores egne forfædre, vikingerne.

De nordiske sagaer fortæller, at vikingerne ikke alene slog deres modstandere ihjel, men at de også brugte de afhuggede hoveder af de engelske konger til at spille fodbold med. Og da endelig englænderne kunne slå de skandinaviske barbarer, blev det de døde vikingers tur til at få kappet hovederne af og brugt til fodbolde.

I 1100-tallet og frem til 1300-tallet blev fodbold til en ren pøbel-sport i England, som var så voldelig og ophidsende for befolkningen, at kongerne forbød spillet.

I 1600- og 1700-tallet bevægede sporten sig op gennem Europa, og i det midtitalienske område blev der spillet en form for fodbold med ikke mindre end 27 spillere på hvert hold.

Spillet havde det svært. Først i 1800-tallet kom fodbolden – der mest af alt mindede om en form for rugby eller amerikansk fodbold – på programmet på de fornemme engelske kostskoler og universiteter.
Eleverne på disse institutioner tog sporten med sig ud på de arbejdspladser, de efter endt uddannelse kom til at lede, eller videre med ud i verden som led i koloniseringen af fjernere dele af verden.

Verdens første fodboldklub, Sheffield Club, blev stiftet i 1855. 26. november 1863 blev det engelske fodboldforbund, The Football Association – stiftet, og den 21. december 1863 blev de første regler nedfældet på papir på en pub i London. Reglerne blev kaldt association fodbold-regler. Og det er dem, der med visse rettelser er identiske med dem, vi kender i dag.I 1871 blev verdens første fodboldturnering, the FA Cup, indstiftet.Og det var også i perioden 1869 til 1891, at antallet af spillere blev fastsat til 11, én spiller blev målmand, der blev indført målspark, hjørnespark, indkast og straffespark, og målene fik net.Det skotske hold Queens Park fra Glasgow deltog i den nye engelske turnering, og det blev startskuddet til den første landskamp mellem England og Skotland, som blev spillet i 1872.

Første kamp i Danmark

I 1876 blev Kjøbenhavns Boldklub (KB) stiftet, og tre år senere fik klubben officielt fodbold på programmet. 7. september 1879 lagde Erimitagesletten i Klampenborg nord for København græstotter til Danmarks første fodboldkamp mellem Birkerød Kostskole og KBs juniorer, som kostskoleeleverne vandt 3-0.

16. maj blev Dansk Boldspil-Union (DBU) stiftet at Frederik Joachim August Markmann, der også havde været formand for KB. Og allerede samme år arrangerede DBU den første turnering herhjemme. Syv københavnske klubber deltog, og AB vandt foran KB.I 1897 samlede DBU første gang et ”landshold”. Det bestod udelukkende af københavnske spillere, som fik dækplads på færgen til Hamburg, hvor holdet spillede mod Hamburg Altona, som blev besejret 5-0.21. maj 1904 var DBU med til at stifte det internationale fodboldforbund, FIFA, ved et møde i Paris, og to år efter deltog DBU med et landshold ved de ekstraordinære Olympiske Lege i Athen.

Ved de ordinære Olympiske Lege i London to år efter registrerede DBU for første gang landskampene som officielle. Desværre tabte Danmark finalen med 2-0 til England efter først at have besejret det franske B-landshold med 10-0 og derefter det franske A-landshold med 17-1 i en kamp, hvor Sofus ”Krølben” Nielsen scorede 10 mål.

Tekst: Lars Berendt, januar 2002