Fodbold er et socialt bindemiddel

I VLI forsøger man at tiltrække og fastholde de studerende i et sportsligt frirum uden for studiet.


Malte Hasle Nielsen er en af de studerende i VLI, som bruger fodbolden som er frirum fra studierne. Foto: Klaus Sletting Jensen. 

Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskoles Idrætsforenings fodboldafdeling(VLI) holder til i kælderen under Frederiksberg-hallen. Her mødes de i omklædningsrum nr. 9 på Jens Jessens vej, som er det tætteste man kommer på et fast mødested i VLI.

Med 155 registrerede medlemmer er fodboldafdelingen blandt de mindre i København, men ikke desto mindre har de en markant klubprofil med stort fokus på at tiltrække og fastholde tilflyttere til København. Særligt studerende som flytter til hovedstaden er en vigtig del af rekrutteringsgrundlaget.

Dermed henvender de sig til en målgruppe, som mange københavnske fodboldklubber har svært ved at tiltrække. Men hvad skyldes det? I VLI har man flere bud på årsager til, at de studerende vælger fodbolden fra.

Tid til at spille fodbold?

Har de studerende overhovedet tid til at spille fodbold? Det kan i forvejen være svært at balancere studier, venner, fritidsjob, familie og andre interesser. Ifølge Malte Hasle Nielsen, der er spiller og studerende i VLI, så kan tiden være svær at finde i en travl hverdag, men det er godt givet ud at møde op til træning og kamp.

-Hvis det har været hårdt med skole og studie, så er det fantastisk rart at få det frirum, hvor man kan komme ned og glemme alt om opgaver og eksamener. Især i eksamensperioden, hvor man sidder inde i et læsefængsel hele dagen, så er det rart, at man har afsat mandag og onsdag aften til at komme ned forbi VLI og spille fodbold, forklarer Malte Hasle Nielsen.

Formanden bakker ham op.

-Fodbold er ligesom øl og kaffe. Det er et socialt bindemiddel, der skaber nogle relationer udenfor og på tværs af studierne. Det kan gøre, at man ikke er i en boble, men kommer ud og møder andre, siger Lars Bo Theilgaard.

Studierabat i første halvsæson

Når det drejer sig om økonomi, så kan det være svært for nogle studerende at få tingene til at hænge sammen. Udeboende studerende på en videregående uddannelse får ca. 6000 kr. i SU om måneden. Det er ikke unormalt, at der kun er 1000-1500 kr. tilbage efter huslejen er betalt. Kan det kan være en af årsagerne til, at de studerende vælger fodbolden fra?

-Der er mange af ungdomspillerne, der måske ikke længere får deres forældre til at betale deres fodbold, når de flytter hjemmefra. Så indser de, at 2000 kr. eller måske 2500 kr. om året faktisk er ret mange penge. Man skal arbejde rimelig lang tid, før de er tjent ind, siger Lars Bo Theilgaard.

VLI har både studerende og ikke-studerende medlemmer. Klubben differentierer deres kontingentpriser imellem de to grupper, fordi bestyrelsen mener det er rimeligt, at studerende med færre midler også skal have mulighed for at spille fodbold. Men betyder det overhovedet noget af have studierabatter?

-Jeg tror det har meget at sige om man skal betale 2000 kr. i forhold til 1200 kr. Vores normalpris er 1400 kr. for ikke studerende, men i mange klubber er det væsentligt mere.

-I VLI har vi også en ordning, hvor vores første halvsæson er til halv pris. Så de studerende kan prøve sporten, uden de store udgifter, siger Lars Bo Theilgaard.

Den ordning får rosende ord med på vejen af Malte Hasle Nielsen, der forklarer at det var en medvirkende årsag til, at han valgte VLI.

-Det tiltalte mig helt klart, at der var 50% rabat det første halve år. Det gav mig muligheden for at se klubben an og lære mine nye holdkammerater at kende.

Du kan læse hele artiklen om VLI i seneste udgave af Fodboldmagasinet København. 

Log ind