Fodbold holder dine knogler evigt unge

Du skal holde fast i din fodbold. Nu undersøgelse viser at fodbold måske kan forebygge knogleskørhed senere i livet.


Ny dansk forskning viser, at livslang fodbold har positiv indvirkning på knogler, balance og muskelkraft. Foto: DBU København 

Du skal holde fast i din fodbold. Nu undersøgelse viser at fodbold måske kan forebygge knogleskørhed senere i livet. 

Fodbold giver 70-årige knogler som 25-årige. Det er konklusionen på en ny dansk undersøgelse, som DBU København har været med til at understøtte. Studierne er sprunget ud af et årelangt forskningssamarbejde mellem SDU og Københavns Universitet, hvor spillere fra DBU Københavns M+70 række (Grand Veteran Masters) har deltaget.

Mange fordele ved livslang fodbold

Samlet set peger undersøgelsen på, at fodbold er årsagen til, at ældre fodboldspillere ikke bare har stærkere knogler end jævnaldrende, der ikke træner – men også bedre balance, hjertefunktion, kondition og hurtigere muskelkraft.

-På næsten alle knogleparametre kan fodboldtrænede 70-årige måle sig med 25-årige utrænede, og på udvalgte parametre ligger de endda endnu højere, for eksempel med et 7,3 procent højere knoglemineralindhold i benene.

-De fodboldtrænede 70-årige havde alle stærke knogler, og det er meget imponerende og interessant i forhold til at forebygge knogleskørhed i befolkningen, siger Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU).

Peter Krustrup har lavet studiet sammen med blandt andre førsteforfatter Marie Hagman, som er ph.d.-studerende under Peter Krustrups vejledning.

Du kan læse meget mere om undersøgelsen og resultaterne i denne artikel fra www.videnskab.dk

Nyt forskningsprojekt med kvinder

Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet vil gennem et nyt stort forskningsprojekt nu undersøge, om den biologiske aldringsproces kan udskydes blandt kvinder mellem 60-80 år, der dyrker regelmæssig fodboldtræning og har gjort det en stor del af deres liv. Om livslang fodboldaktivitet kan medvirke til at bevare knoglestyrke, muskelmasse, hjertefunktion, kondition, styrke, balance og psykosocial sundhed blandt kvinder vil projektet ligeledes afklare.

I den forbindelse søges 35 raske, kvindelige fodboldspillere mellem 60-80 år til at deltage som forsøgspersoner i forskningsprojektet, som udføres i København i perioden september – oktober 2017.

For mere information omkring projektet samt kontaktoplysninger se denne annonce.

Log ind