Bag om navnet

Svanemøllen er i dag navnet på en S-togsstation og et bymæssigt kvarter på Ydre Østerbro i den nordøstlige del af Københavns Kommune, hvor Kystbanen og S-banen passerer under Strandvejen. Mens der kørte sporvogne var der sporsløjfe og endestation her, så sporvognen kunne vende og køre den modsatte vej. Deraf navnet på den lille stump vej - Ved Sporsløjfen.

Her ligger også en kloakpumpestation, hvis udluftningstårn er udformet som en minaret (tegnet og opført 1906 af Hans Wright). På et stort areal, der blev opfyldt i årene 1911-18, findes et villakvarter, remise- og rangerarealer samt Svanemølleværket.

I dag bruges navnet "Svanemøllen" som synonymt med kvarteret, men oprindeligt var der her en vindmølle, - Svanemøllen - der senere blev suppleret med dampkraft. Dens øverste top brændte i 1892, mens underdelen, et værtshus, der blev frekventeret af værnemagtens tropper under Besættelsen, blev saboteret i 1944.

Svanemøllen har også givet navn til Svanemøllevej, Svanemøllebroen, Svanemøllehallen og Svanemølle Kaserne.

Øresundshospitalet stod i 1876 klar til at blive taget i brug med egen desinfektionsanstalt. Hospitalet var bygget som epidemihospital grundet den store koleraepidemi i 1853, hvor over 5.000 døde. Da man antog, at de fleste patienter var skibsfarende, blev der i forbindelse med byggeriet anlagt en anløbsbro til Øresund. Først ca. 30 år efter blev der bygget en egentlig administrationsbygning og nogenlunde samtidig fik Øresundhospitalet sin statsanerkendelse til behandling af tuberkulose. I et halvt hundrede år var det Københavns tuberkulosehospital, og da bygningerne ikke mere var tidsvarende, blev hospitalet indrettet til plejepatienter. I dag er der psykriatisk behandling i pavillonerne.

Svanemøllen By Vilhelm Tillge

Svanemøllen