Bag om navnet

Grøndal er en mærkelig størrelse. Officielt hedder bydelen kun Vanløse. Grøndal er ikke opstået omkring en eksisterende landsby. Derfor har den aldrig fået nogen egentlig administrativ eller statistisk status. I 1922 udskiltes bydelen dog som selvstændigt kirkesogn. Borups Allé danner grænsen mod øst. Fire gårde dannede begyndelsen til Grøndal. Det var Frederiksgård, Grysgård, Fordresgård og Brønshøj Bakkegård. I 1840 havde gårdene ca. 40 indbyggere.

Grøndal er i dag betegnelsen for det lille københavnske kvarter i Københavns Kommune omkring Grøndalskirken, der ligger mellem Vanløse, Frederiksberg, Brønshøj og Nordvestkvarteret. Navnet skyldes gården Grøndal, der lå i det, der i dag er Frederiksberg Kommune. Hestehandler Lars Peder Jensen Wolff og hustru Christiane Margrethe født Nielsen købte i 1795 en del af ejendommen. I 1803 opførte de en firlænget gård på grunden med bindingsværk og tegltag. Efter Lars Peder Jensen Wolffs død i 1818 beholdt familien landstedet, men da Christiane døde i 1828, gik der kun få år, før Grøndal skiftede ejer. Senere i 1800-tallet ejede politikeren Balthasar Christensen denne ejendom i nogle år.

Vore dages Grøndals Lokalråd har fået gennemført at den nærliggende station, der tidligere hed Godthåbsvej i dag er ændret til Grøndal. Stationen ligger på S-banens ringbane.