Stjernenykker

Tredje gang måtte blive lykkens gang. Danmark havde ved både de olympiske lege i 1908 og 1912 vundet sølv. 1916 var der ikke blevet afholdt OL på grund af 1. verdenskrig – nu var der fred igen og mulighed for at afvikle et OL i 1920. Det skulle være i belgiske Antwerpen – og Danmark ville selvfølgelig melde sig til den olympiske fodboldturnering. Englænderne var – selv om de selvfølgelig kun måtte stille med amatørerne – løbet med guldet både i 1908 og 1912. I 1920 ville englænderne ikke satse på foldbold ved det OL – så nu måtte chancen ligge lige for til os danskere.

England ville ikke deltage, fordi det så ud til at de besejrede nationer i 1. verdenskrig kunne få lov til at lege med. England gik så vidt, at man meldte sig ud af det internationale fodboldforbund FIFA. Den Internationale Olympiske Komité endte med at vedtage netop det, som England ønskede – de besejrede lande kunne ikke deltage ved dette OL. Nu var løbet dog kørt – England ville ikke stille med sit officielle amatørlandshold. Der kom et engelsk hold med i OL-turneringen, men af langt ringere kaliber og skrabet sammen til lejligheden af Den Engelske OL-komité. De røg hurtigt ud – tabte til Norge !

Dyrt var det at deltage ved OL – Staten ville ikke give tilskud. Danmarks Olympiske Komite havde heller ikke midler til at betale deltagelsen for et helt fodboldlandshold. Så man måtte ty til opvisningskampe og fik på den måde samlet 22.000 kr. sammen. Deltagelse kostede anslået 27.000 kr. – så DBU måtte punge ud med de sidste 5.000 kr. Nu chancen var der – så kunne man lige så godt sætte alle sejl til. Man hyrede en engelsk træner – mr. Carr fra Newcastle. 30 spillere udtaget til bruttotruppen – man bad de 6 bedste KBU-klubber (Frem, B 93, AB, KB, B 1903 og ØB) om hver at stille 5 mand. OL-truppen blev skåret ned til 20 spillere.

En af de udtagne – vel sagtens holdets stjerne – var Carl Hansen. Med tilnavnet ”Skomar’”. Hans forældre var fattige svenske indvandrere – så han hed faktisk Hansson. Faderen var skomager – deraf tilnavnet – og måtte forsørge børneflokken på 11, som han havde anskaffet sig. Carl var den ældste – lillebror nr. 1, Henry, blev også landsholdsspiller. Carl var startet i ØB som ungdomsspiller, men var som senior skiftet til B 1903 – begge klubber lå dengang på Fælleden. B 1903 havde netop i 1920 vundet DM og har dermed rekorden som den klub, der hurtigst efter sin stiftelse har vundet DM.

Ved OL skulle Danmark i første kamp møde upåagtede Spanien. OL-turneringen blev afviklet på cup-basis. Tabte man, var man ude. Stjernen Carl havde nykker – skulle lige demonstrere det, så han undlod at stå op til morgenmadstid på kampdagen. Man skulle ikke diktere ham at deltage i fællesmorgenmad. Lederne ville også lige demonstrere deres magt – så de satte Carl af holdet. Spanien regnede man let med at kunne slå – også uden Carl – så hvorfor ikke lige vise, hvor skabet skulle stå. Det gik bare ikke – Spanien havde i Zamora en fantom-målmand, der tog alt. Hans danske kollega i den anden ende, Sophus Hansen, havde netop i denne kamp – sin 31. og sidste - et vaskeægte drop. Han fik ikke samlet en let trillebold op, fik i stedet sendt den med benet lige ud til en fri spansk angriber. Så Spanien gik videre efter 1-0.

OL endte for danskerne – det var reelt københavnerne - med dette uventede nederlag. Spanien nåede – efter at have slået Sverige 2-1 - frem til semifinalen, som de dog tabte. Finale mellem Tjekkoslovakiet og Belgien – og så en engelsk dommer. Tjekkoslovakkerne følte sig i den grad bortdømt, at de udvandrede. Det gav ikke en sølvmedalje – den fik Spanien i stedet. Carl blev året efter professionel i skotske Glasgow Rangers – startede med at score hattrick i sin debut. Vandt 3 skotske mesterskaber – brækkede benet 4 gange undervejs i den skotske karriere, vendte hjem til Danmark, overstod et par års karantæne for at genvinde sin amatørstatus og nåede at tørne ud for B 1903 igen.

Kilde : Artikel af Steen Christensen i Københavnsk Fodbold 2010 nr. 1

Nummer 82 Carl Skoma'r.jpg

Carl "Skoma'er" Hansen

Nummer 82 OL holdet.jpg

Det danske OL-landshold 1920 incl. Carl Skoma'r Hansen