Olympisk Guld

Danmark har en enkelt gang vundet Olympisk guld i fodbold. I 1906 – men det er jo ikke et år fra 4-tabellen, så der kan da ikke have været afholdt Olympiske Lege. Det har du sådan set ret i – men der er en enkelt gang blevet afholdt Olympiske Mellemlege – og det var altså i 1906, 10 år efter de første moderne olympiske lege samme sted. Selvfølgelig i Grækenland og i Athen. KBU var stiftet et par år før – det tilbageværende DBU havde godt nok eksisteret siden 1889, men nu i en helt ny konstruktion. Og penge – det havde man i hvert fald ikke. Så DBU mente ikke, at man derfra kunne deltage, så de sendte indbydelsen videre til KBU. De havde nu heller ikke råd – men sagde ja alligevel. Man mente, at man nok kunne finde en gruppe spillere og en leder, der både havde tid og selv kunne betale for en sådan deltagelse og vel trods alt oplevelse.

ABs formand, Carl Andersen, trådte til som leder. Og spillerne fandt man fra de københavnske topklubber – 6 fra AB, 3 fra KB, 2 fra B 93 og 1 enkelt fra Frem. 12 – lige nok til at stille fuldt hold + en reserve. Langt fra Københavns stærkeste spillere, men helt ringe var de nu heller ikke.

De olympiske lege – de moderne af slagsen – var blevet gendøbt i 1896 i Athen, Grækenland. De to næste var afholdt 1900 i Paris, Frankrig og 1904 i St. Louis, USA – men de havde modsat 1896 bestemt ikke været nogen succes. Derfor fandt man på, at man ville afholde Mellemlege midt i en 4 års Olympiade, og det skulle så fast være i Athen. Så kunne de ”rigtige” OL blive afholdt rundt omkring i verden efter den rigtige 4-tabel. Mellemlegene – de eneste af slagsen blev dem i 1906 - fik deltagelse af 20 nationer. Blandt dem altså Danmark – og der blev dystet i 13 sportsgrene. En af dem fodbold. Netop fodbold ved dette OL blev ikke det store tilløbsstykke. Store fodboldlande som England, Tyskland, Frankrig, Holland og Østrig blev væk. Så gode råd var dyre – der skulle jo mindst 3 til at lave en turnering, så man fik stablet 2 græske hold på benene. Selvfølgelig Athen som det ene.

Det andet blev Smyrna – dengang en græsk havneby, nu en del af Tyrkiet under navnet Izmir – fra landsdelen Anatolien og dermed Asien. Det var – faktisk tro mod den olympiske ånd – bestemt ikke et græsk hold. På holdet deltog nemlig kun en græker – de 10 andre var 2 franskmænd og 8 briter. Dem ondulerede Danmark dog ret nemt – vandt 5-1. Næste modstander Athen – og de kunne ret beset ikke spille fodbold måtte man bagefter erkende. Fysiske pragteksemplarer var de – men det var ikke nok. Københavnerne – undskyld, danskerne, for de stillede jo op som Danmark og ikke som København – vandt 9-0 i 1. halvleg. Grækerne dukkede aldrig op til 2. halvleg – og så var den OL-guldmedalje hjemme til Danmark. Hverken DBU eller FIFA har dog villet anerkende kampene som rigtige landskampe – men OL-guldet kan man ikke tage fra os.

Kilde : Artikel af Steen Christensen i Københavnsk Fodbold 2011, nr. 5

Nummer 81 OL hold 1906.jpg

Det danske OL-landshold 1906