Ungdom

Det har aldrig været tanken, at fodbold og fodboldturneringer kun skulle være for voksne mænd. I starten af fodboldens tidsalder har man måske forestillet sig, at fodbold for drenge – at piger også ville spille denne rå kontaktsport har man ikke haft fantasi til – kunne klubberne selv organisere. Aftale at spille enkeltkampe mod hinanden – det vi i dag ville kalde træningskampe, – deltage i mindre stævner eller hvis det gik helt vildt små pokalturneringer. Da KBU stiftes i 1903 har man ikke ungdomsfodbold – men det kommer allerede året efter. KBUs ungdomsfodbold starter med sæsonen 1904/05 – og det har været der lige siden.

Undervejs har man forsøgt – så langt Fodboldloven nu har kunnet tillade det – at tage højde for, at det netop ikke bare var små voksne, der spillede. Man har været meget opmærksom på, at det var yderst vigtigt at sikre sig, at man kun spillede mod jævnaldrende. I mange år var man tilhænger af, at kun 2 årgange dystede sammen – der var både en øvre og en nedre aldersgrænse for spillernes alder. Der kunne opnås dispensation – men det var besværlig og skulle altid ansøges. I dag har vi næsten hele vejen igennem et års-årgange – undtagen i de ældste aldersklasser, hvor man lige nu må erkende, at der er holdenes antal for få til at det vil give gevinst. Spillereglerne har man også forsøgt at tilpasse – redskaberne har været kortere spilletid, mindre og lettere bolde og særregler især for målmændenes spil. En overgang opererer man også med både mindre baner og såmænd også mindre mål – dog stadig 11 mod 11. Først op mod vores tid kommer spillet 7 mod 7, 9 mod 9, 8 mod 8 på mindre baner og endnu færre frem.

Udviklingen har ført til, at man nu ikke længere taler om kun senior- og ungdomsfodbold. I dag har fodbolden 4 tidsaldre – Ældre også populært kaldet ”gammelmands”, senior, ungdom og børn. Grænsen mellem ungdom og børn er sat ved det, som i dag hedder U13, der regnes med til ungdom, mens U12 og yngre regnes for børn. Disse U-betegnelser – lettet ved at man i parentes angiver årgangens 2 sidste årstal – har afløst de gamle Ynglinge, Junior, Drenge og tilsvarende Dameynglinge, Dame/pigejunior og Piger. De gamle betegnelser – som har betydeligt flere år på bagen i den københavnske fodboldungdomsturnering end U-betegnelserne endnu har opnået - er benyttet i beskrivelserne her.

Afsnittet er i første omgang opdelt i Drenge og Piger - dernæst i de enkelte aldersgrupper.