Miniput, U11 og U10 drenge

Hvad skal barnet hedde ? Det har som hos alle forældre været diskuteret – det senest fødte barn havde fået navnet ”Lilleput”. Nu skulle der en endnu yngre til – så man valgte Miniput for dels at signalere sammenhængen til Lilleput og dels for at angive, at det her var endnu yngre. Spilleformen var man ikke i tvivl om – rigtig fodbold var 11mands. Og skulle der være turneringer i KBU så skulle det være rigtig fodbold -11 mod 11. Lilleput havde i en del år haft en nedre aldersgrænse på fyldt 10 år – og omfattede 2 årgange. Miniput blev for spillere, der ikke var fyldt 10 år inden 1/1.

1974
Man lagde ud med 13 kredse – alle i 11mands fodbold. Det steg over de næste år til at toppe ved 17. Der var ingen nedre aldersgrænse. Det får man reelt aldrig – men der kommer en endnu yngre til i 1981 i skikkelse af microputter, der ikke måtte være fyldt 8 år inden 1/1 som sin aldersgrænse. I miniputfodboldens første år spillede man i kredse, der var lokalt opdelte. Man skulle ikke have for langt ud til kampene – så gjorde det mindre, at der ikke blev spillet efter helt de samme elitære principper, som var gældende i de ældre aldersgruppers turneringspyramider. Det hele slutter i 2004 rent turneringsmæssigt – det blev sidste år, hvor man som ”historiker” kan gå tilbage og se, hvem der har vundet de enkelte kredse/puljer.

Frem til 1990 spilles der udelukkende 11mands. Så introduceres 7mands fodbold hos miniputter som supplement. Man kunne vælge – efter temperament, ambition ikke mindst hos trænere og forældre. "Rigtig fodbold" kontra børnefodbold, hvis det endda var fodbold at spille 7 mod 7 på ½ bane – meningerne var stærkt delte. Men spillet blev der. Resultaterne blev samlet ind, stillinger kom ud, rækkevinderdiplomerne sendt ud til de heldige klubber. Det holder en del år, men så bliver det i 7mands valgfrit om man vil spille med resultater eller ej - man valgte side ved den halvårlige turneringstilmelding. 11mands for miniput fandtes stadigvæk – i de sidste år tilmed uden anvendelse af off side-reglen. Det sidste var ikke set før – og skete også kun i København.

1986
Undervejs kommer der en pokalturnering til – ja, det ender såmænd med, at der er hele 2 pokalturneringer for miniputter. Første gang i 1986-90 – spillet som 11mands. Det skete i en tid, hvor der nu var en pyramidestruktur med de bedste hold samlet i samme pulje. Så i de år giver det lidt mening at tale om ”The Double” også hos miniputter – B 93 2 gange og KB en enkelt kan brøste sig af det, hvis de vil.

1993
I perioden 1993-2004 kåres der vindere af den bedste 11mandsrække – en slags uofficiel Københavns mester, for det var ikke nogen hemmelighed, at det var de største københavnske klubber, der holdt hof her. KB sejrer 6 gange, B 93 2 gange, Hvidovre, B 1908 og HIK hver en enkelt gang.

Fra 1991 og frem til 2004 spilles der pokalturnering for 7mandshold – fra 1996 til 2004 suppleret af en genopstanden 11mands pokalturnering. Enten kunne man deltage i 11M eller i 7M pokal – men ikke begge steder. Man kommer ikke uden om at 11mandsfinalen var attraktiv – de sidste år afviklet i Parken som forkamp til en af FCKs Superligakampe. Titlen gik til KB 3 gange, HIK 2 gange, Rødovre, FB og B 1908 hver 1 gang.

2003 er sidste pokalår – 2004 sidste år med resultatførte miniputrækker. Et par år spilles der stadig miniputfodbold i KBU – for historikere nærmest i det skjulte.

2007
Fra 2007-sæsonen introduceres på landsbasis U-betegnelserne. Miniput bliver vekslet til U11 og U10 drenge – som man kan udlede var miniput nu blevet spaltet i sine 2 årgange. U11 er gruppen, hvor spillerne ikke må være fyldt 10 år det kalenderår turneringsåret starter – i realiteten præcis miniputs aldersgrænse.

2014
Efter i en hel del sæsoner at have spillet 7mands i den velkendte ugeturnering over et halvt år, er man nu gået over til fra 2014 efterår at spille 8M på den halve 11M-bane. De yngste U10ere spiller 5mands i stævneform, hvor flere hold mødes og spiller typisk 3 kampe på hver stævnedag. Alt sammen uden resultater, stillinger og kåring af vindere. Pokalturneringerne er væk – det hele forsøger at leve op til DBUs holdningskatalog for børnefodbold.