Dommerudfordringer

Lad os først kigge lidt på dommerområdet.
Når DBU mangler dommere i 3F-
ligaen, Gjensidige Ligaen, 1.Division, 2. Division, 3. Division, Danmarksserien, U19 Liga- og Division, U17 Liga- og Division m.fl. plukker de dommere fra de bedste lokale rækker under, og det går ud over DBU Københavns Kampe i alle rækker.

Når DBU Københavns bedste dommere ryger til tops til DBU-kampe, må vi ligeledes plukke nedad i vores egne rækker og finde dommere, der skal dømme en højere række, end de oprindeligt er indrangeret til. En kædereaktion er sat i gang, hele vejen ned til vores nye dommeraspiranter.  

Men har I ikke lige uddannet 200 nye dommere?

Jo. Men det er stadig ikke nok. Fordi udover dommere der plukkes til DBU, har vi også fået flere spillere, flere hold og dermed flere turneringskampe. Og det faktum at der også er et frafald blandt dommere gør, at vi stadig har brug for flere fodbolddommere.  

Hvad kan klubben komme ud for?
Når idealpåsætningen af dommere ikke går op, fylder vi op med bedste mands bud. Som klub og hold kan I derfor opleve, at den dommer der kommer ud til jeres kamp, lige akkurat er rykket et skridt op ad rangstigen, og skal dømme sin første kamp på et højere niveau ude hos jer.

Derfor en appel om at tage godt imod ham eller hende ude på banerne. I kan også opleve, at vi i hyppigere grad kan blive nødt til at aflyse eller flytte en kamp i sidste øjeblik, fordi vi ikke har en egnet dommer til jer.

Hvad kan klubben gøre?
Som klub kan I huske på, at dommertøjet ikke er lavet af teflon. Og I kan huske på, at det kræver noget for en ung, mindre rutineret dommer pludselig, at skulle rykke et niveau op og dømme en højere række. Hjælp ham/hende med at føle sig velkommen hos jer og husk venligst respekten. (Se DBU Kampagne)

Hvad gør DBU København for at løse problemet?
DBU København mangler ressourcer på dommerområdet, men vi gør, hvad vi kan, med de ressourcer vi har. 

Udover det daglige tidskrævende dommerpuslespil sender vi ekstraordinært en liste ud med ledige kampe til alle dommerne i DBU København. Det er spam for mange dommere, det ved vi, og det beklager vi. Men det giver nogle gange pote, når en dommer tager en kamp spontant, fordi den fx. ligger lige i hans/hendes baghave, og tiden er til det.

DBU København hjælper også dommerne med at udvikle sig, i det omfang vi har ressourcer, og der er sparringspartnere/vejledere til rådighed.

Jeg vil gerne være fodbolddommer, hvordan kommer jeg i gang?
Sidder du og tripper for at komme afsted på dommer kursus, og så du frem til den nu aflyste uddannelse i august, så må du desværre stadig væbne dig med tålmodighed MEN: Der kommer et kursus igen, i løbet af efteråret 2021.

Du kan evt. bruge ventetiden til at kigge lidt i lovgrundlaget og tage ud og observere nogle kampe. Vær nysgerrig og døm gerne børnekampe i klubben som kampleder. Så er du godt rustet, når kurset kommer på bordet.  

Turneringsudfordringer

En anden kædereaktion der har konsekvenser for os alle er fodboldbanerne. Vi hører tit følgende sætning fra klubhold:

”Vi plejede at spille i Kløvermarken, nu er vi rykket til Valby, der vil vi ikke spille.”

Det er en helt forståelig reaktion, da I som klubber oplever at DBU Københavns disposition ift. baner giver jer en anden status end I plejer.

Da Københavns kommune indførte egenbetaling for brug af faciliteter - herunder fodboldbaner, optimerede vi de banetider, vi rådede over, så klubberne kun skulle betale for de tider, hvor de rent faktisk spillede eller trænede på anlæggene. Og ikke de ”ekstra-tider” klubberne havde til rådighed, men hvor banerne stod tomme.   

Det betød, at de banetider, hvor der ingen spillere var, blev opsagt. Konsekvensen af det er blandt andet færre banetider mange steder i København, og dermed mindre fleksibilitet ift. planlægning og flytning af kampe.  
 
Denne stramning snævres nu yderligere ind, idet vi går efteråret og vinteren i møde. Solen går ned og sidste træning/kamp lægges tidligere og tidligere på baner uden lys.  

Flere kampe lægges i weekendens lyse dagtimer, og så kommer vi i problemer med at skaffe dommere til et fuldt besat weekend program med mellem 70-100 kampe. Situationen er kompliceret og altså præget af mange faktorer, der spiller sammen, og så er vi tilbage ved dommerne.

I kan jo bare lægge kampen i vores træningstid på en hverdagsaften.

Det gør vi gerne, men nogle klubber har glædeligt valgt at optimere udnyttelsen af banetid ved at træne sammen to klubhold på samme bane på samme tid. Lægger vi en kamp for det ene klubhold i denne tid, så må det andet hold se sig om efter noget andet at tage sig til imens, eller alternativt booke en ny bane, til enten træning eller afvikling af kampen.

Vi håber denne information, har givet jer en bedre forståelse for de forhold, der lige for tiden præger fodbolden i DBU København. Skulle du sidde med yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores turneringsafdeling

 

Michael Nyegaard
Teamleder Michael Nyegaard
DBU Københavns turneringer og fællesrækker 39 15 92 00