Plads til alle unge i fællesskabet

For nogle unge er det en udfordring at pakke fodboldtasken, møde til tiden og indgå i et fodboldfællesskab med andre. Heldigvis kan de blive en del af foreningslivet på Nørrebro.


Nørrebro United har indgået er samarbejde med de lokale STU-skoler (Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse), hvor de blandt andet tilbyder fodboldtræning hver tirsdag. Foto: Klaus Sletting Jensen

Hver uge har unge mænd i alderen 17 til 25 år fodbold på skoleskemaet. De kommer fra okale STU-skoler (Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) for at spille fodbold, som er tilpasset de unge og deres særlige behov.

Udover skoletræningen om tirsdagen, og fire årlige Challenge-League stævner, hvor skolerne spiller mod hinanden, har Nørrebro United oprettet to klubhold for de spillere, som vil noget mere. Det ene hold, Warriors, er for de ekstroverte spillere som mødes hver torsdag og deltager i DBU Københavns 7-mandsturnering. Det andet hold hedder Rosenskjold og er for de introverte spillere, som udelukkende træner og deltager i Challenge-League.

-For mange af de her unge, har det været for svært at spille på et traditionelt fodboldhold. Vi oplever, at de har spillet i andre klubber, hvor man ikke har taget hensyn til dem. Det har både handlet om niveau og det sociale, men også diagnoser, som kræver nogle særlige hensyn, forklarer Samuel Dalsgaard Hughes fra Nørrebro United.

Plads til alle
I Nørrebro United har de set, hvordan fodbolden kan gøre en forskel for de unge, hvis der er villighed til at tilpasse træningen og møde de unge på deres præmisser. Helt konkret skal man som træner skrue ned for både sine egne og spillernes forventningerne i forhold til, hvad fodbold skal være.

-Hvis der er konsensus om, at unge har svært ved at være en del af foreningslivet, så peger pilen indad mod os selv. Som forening vil vi gerne rumme alle, men det kræver, at vi tilpasser os, forklarer Christoffer Starnov, som er træner for holdene.

Christoffer Starnov er det naturlige omdrejningspunkt, og det er næppe tilfældigt når spillerne siger, at de spiller fodbold hos Starnov og derefter nævner Nørrebro United.

-Der er ingen tvivl om, at det er bundet en del op på min person, men det mener jeg er helt naturligt. Det er vigtigt, at der er en ressourceperson, som kan skabe grobund for godt relationsarbejde i et klubmiljø, hvor de unge føler sig trygge og ved at der bliver taget hånd om dem.

Begynd i det små
I Nørrebro United er man ikke i tvivl om, at der er behov for lignende initiativer andre steder i landet. Klubben bliver ofte kontaktet af forældre fra andre dele af København, som ønsker at få deres dreng på holdet. Og alene på baggrund af interessen og antallet af deltagere vurderer Nørrebro United, at behovet er stort.

-Man kan jo starte i det små og lave turneringer i samarbejde med de lokale STU-skoler. Men det er selvfølgelig noget man skal have lyst til og prioritere som klub. Her i Nørrebro United er der mange, som hjælper til med at dømme kampe, planlægge turneringer og administrere det hele. Uden den fantastiske hjælp fra hele klubben var det ikke muligt at få tingene til at spille, forklarer Christoffer Starnov.

SØG STØTTE TIL NYE FODBOLDHOLD

Læs mere om 'Fodbold for alle', hvor DBU og Parasport Danmark står sammen om en indsats, hvor klubberne kan søge økonomisk støtte og vejledning.

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første