Forældre går efter overtal og tydelige rammer

Danskerne har stor tradition for at yde frivilligt arbejde i tusindvis af organisationer og foreninger.
En meget stor del af dette frivillige arbejde bliver ydet af trænere, ledere og hjælpere i landets
fodboldklubber og en betydelig del af frivilligholdet udgøres af forældre.

Nogle mestrer dybdeløb - andre står i afleveringsskyggen. 

Vi har været en tur til børnestævne i Tingbjerg Idrætspark, for at få nogle indspark fra forældrene på sidelinjen.


Dan har et fodboldspillende barn i Boldklubben Stefan

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Jeg er meget engageret. Jeg er med til alle kampene og alle træninger, jeg skulle næsten have haft frit kontingent. Det hele er jo bygget op omkring, at der er frivillige, og det er bare et ansvar jeg har valgt at tage på mig, for jeg kan ikke lade være.

Jeg er frivillig fordi jeg kan se det gør drengene godt, også min egen dreng som godt kan lide jeg er der. Jeg møder andre voksne og får en voksensnak, og laver noget andet end mit arbejde.

Men det handler ikke så meget om mig, det handler om børnene. Jeg bidrager og gør det bedre for børnene, mine og andre folks børn. Og jeg kan se det bærer frugt. De her glade børn giver mig mere end at arbejde mig selv ihjel.

Hvor god er dit barns klub til at formidle de frivilligopgaver der er?

Det er klubben ikke specielt god til, det er også derfor jeg er her. Det er nok bare sådan det er.

Mangler I frivillige i klubben?

Jeg vil mere sige, der er brug for mere forældre engagement på de forskellige årgange. Det er på den måde vi mangler frivillige.

Hvordan synes du ansvaret bør fordeles mellem klubben og forældre?

Klubben har et ansvar for at fortælle forældrene, hvor vigtigt det er, at de engagerer sig, fremfor at det er andre forældre, der gør arbejdet, eller det kun er op til klubben.

Klubben må gerne sige det højt igen og igen, så man bliver mindet om det. Der er jo en udskiftning af børn og forældre, og nye forældre tænker måske ikke over de frivillige opgaver der er. Ikke fordi de er onde mennesker, eller dovne, men de ved ikke bedre, de tror måske, at der er andre forældre, der gør arbejdet.

Hvis klubben formår at skabe et socialt bånd imellem de voksne, så kommer det med børnene af sig selv. Klubben og holdet bliver bedre, hvis det er noget fælles man gør.

Når vi nu er sådan et højeffektivt samfund, der bare cykler derudaf, så bliver det sværere at lægge en indsats, der hvor det virkelig gælder som her i klubben. Det er lidt ærgerligt klubben ikke gør mere og at det officielle Danmark ikke gør mere, for eksempel lægger flere penge i klubberne. For vi har mange gode børn, og nogle går tabt fordi meget arbejde er op til forældrene, og når der er knald på i hverdagen, så kan det være svært at nå både lønarbejde og det frivillige arbejde.


Tilde har et fodboldspillende barn i Valby Boldklub

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Jeg støtter op, når børnene er ude at spille kampe. Ved hjemmebanestævner bager jeg kager og serverer kaffe. Til stævner og kampe ude, er det kørsel, der kan være min opgave. Så fylder jeg bilen med børn.

Klubben er godt tilfreds med det, jeg kan byde ind med, og sådan skal det også være. Man byder ind med det, man synes man formår, og der er respekt og forståelse fra klubbens side. Det ville ikke gå, hvis der var tvang, for eksempel nu SKAL du være træner og nu SKAL du gøre det ….Der er en fin balance, og så går det også meget nemmere.

Hvor god er dit barns klub til at formidle de frivilligopgaver der er?

Det har klubben været ret tydelige omkring, for jeg får mange mails ud om, hvad der er brug for. Der er børnedag i juni måned, hvor der skal stilles ting op og bages kager, og der har klubben været tydelige.

Hvordan synes du ansvaret bør fordeles mellem klubben og forældre?

Forældrene har et ansvar, for trænerne er jo frivillige. Hvis man bare læner sig tilbage, så lægger man jo ansvaret over på de andre forældre. Der skal være nogle overordnede personer, der er ansvarlige for planlægningen, men forældrene har et ansvar for at bakke op, så godt de kan.


Nicolai har et fodboldspillende barn i Ørestad IF

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Ja, jeg deltager i træningerne og hjælper, hvor jeg kan. Vi har to meget kompetente trænere i klubben, der styrer det, så jeg hjælper med at hente bolde, fylde vandflasker og den slags.

Hvordan synes du ansvaret bør fordeles mellem klubben og forældre?

Jeg synes forældrene har et stort ansvar, men det er klubbens ansvar at udstikke rammerne for, hvad der skal ske. Forældre kan også blive for involverede. De skal hjælpe, hvor de kan, og ellers være i baggrunden, det er min holdning.

Hvor god er dit barns klub til at formidle de frivilligopgaver der er?

Det synes jeg de gør til UG. Men nu har jeg selv spillet fodbold i 30 år, siddet i foreningsbestyrelser og været rigtig glad for det. Så jeg ved, hvad der skal til, og hvor man skal hjælpe, uden at træde trænerne over tæerne.


Søren har et fodboldspillende barn i Aakanden GF

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Jeg er med til kampene, men har ikke nogen større rolle i klubben, men indimellem tager jeg da en tjans som frivillig.

Hvordan synes du ansvaret bør fordeles mellem klubben og forædre?

Jeg synes klubben gør det ret godt, og der er en god base af folk, der får det til at stå, så det fungerer ganske godt. Forældrene har selvfølgelig et ansvar for, at man får en god klub, men det synes jeg Aakanden løfter meget godt, så der er en fin balance.


Maciek har et fodboldspillende barn i Valby Boldklub

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Jeg er træner-assistent i klubben, hvor vi har træning to gange om ugen, og næsten hver weekend har vi stævne eller træningskamp, og jeg er med hver gang.

Jeg er frivillig fordi min søn og jeg elsker fodbold, så jeg er meget glad for, han er med og han vil spille. Det er hyggeligt at være sammen med ham.

Hvor god er dit barns klub til at formidle de frivilligopgaver der er?

De prøver, og det er ikke nemt, fordi vi har alle travlt. Det er heller ikke nemt for mig, det koster tid, for der er også planlægning, og det er ikke nemt at skaffe flere folk.


Martin har et fodboldspillende barn i Brønshøj boldklub

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Ja, jeg kommer med til træning engang imellem, og så hjælper jeg, når der er brug for en ekstra hånd.

Hvor god er dit barns klub til at formidle de frivilligopgaver der er?

Indtil videre handler det mest om at give en ekstra hånd til træning, det har klubben opfordret til, så det har været fint. Der kommer sikkert mere når børnene bliver ældre. Jeg har forresten lige været dommer her et par gange til stævnet. Det var jeg ikke forberedt på, jeg fik en fløjte af træneren og gik på banen. Det er da en meget fin opgave.

Jeg har ikke selv været træner til et stævne endnu, det skal jeg nok på et tidspunkt. Så skal man sørge for, der er dragter og den slags. Det går på skift. Det er kun fair. Der er nok andre forældre,  der yder mere end jeg.

Det er fint at få kontakt til andre forældre og andre børn som frivillig. Og jeg bliver også lidt udfordret personligt, for det er ikke alle børn, der hører efter, så man skal også være lidt pædagogisk.


Anne har et fodboldspillende barn i Ørestad IF

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Nej, jeg er bare med som forælder til hver turnering de spiller.

Har klubben gjort noget særligt for at få dig til at lave frivilligt arbejde?

Nej, det tror jeg ikke.

Kender du de arbejdsopgaver, der kunne ligge i klubben?

Nej, dem kender jeg ikke.

Er du tilfreds med dit engagement som support i klubben?

Ja, jeg er med til træninger to gange om ugen og til turneringer i weekenderne, så med den tid man nu har som børnefamilie, er min indsats helt ok. Jeg er på et niveau, hvor jeg bruger den tid, jeg kan, men jeg er sikker på at Ørestad IF godt kan gøre mere for at kommunikere ud, hvordan man kan blive frivillig.


Abdullah har et fodboldspillende barn i Brønshøj Boldklub

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Forældrene i klubben arbejder sammen. Jeg hjælper til træningerne torsdag og lørdag.

Flere forældre hjælper til, for der er kun en træner på mit barns hold og mindst 20 børn.

Jeg er meget glad for, at de forskellige klubber kommer i dag og spiller sammen. Jeg er meget tilfreds.

Hvad synes du om at forældrene er med til at varetage træningen?

Det er meget godt. Træneren er også glad for at forældrene hjælper. Han er god til, at hjælpe os forældre med at arbejde sammen. Han siger: “Abdullah kom og hjælp os”, og jeg kommer altid.

Min søn kan godt lide fodbold og vi bor lige i nærheden. Så jeg er tilfreds. Der er et godt fællesskab i klubben. Jeg har ikke noget dårligt at sige for både børn, forældre og trænerne er glade.


Reidar har et fodboldspillende i Sundby Boldklub

Er du engageret i dit barns klub som frivillig?

Jeg er tilstede, når der er kamp, hjælper til som dommer til turneringer, og bidrager med at organisere sammen med de andre voksne. Jeg støtter og hjælper til, når der er brug for det.

Hvordan synes du ansvaret bør fordeles mellem klubben og forældre?

Både klubben og forældrene har et ansvar. Vi har jo ikke meldt vores barn til klubben, for at klubben skal gøre alt. Vi forældre må hjælpe til. Og så er vi jo tilflyttere til København fra Norge. I klubben lærer vi andre mennesker at kende. På den måde bliver vi engagerede og inkluderede i det danske samfund.

Jeg tror mange klubber gør sig umage med, at få forældrene til at engagere sig. Der er nok flere opgaver i klubben, end der er frivillige, og jeg tror mange forældre ikke ønsker at være engagerede. De ønsker klubben skal tage ansvar.

Hvor god er dit barns klub til at formidle de frivilligopgaver der er?

Jeg spørger bare undervejs eller direkte, hvad de har brug for hjælp til.

Foto: Sofie Reimer

Af: Sofie Reimer - 25. september 2018, 09:32

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første