MENU

Her er der ingen ynk

Marianne og holdkammeraterne har haft brystkræft, og i 1½ år har de gennem et forskningsprojekt spillet Fodbold Fitness for at genvinde formen. På lørdag er de på banen til Lyserød Lørdag.


Fodbold Fitness ABC er et 12-måneders motionstilbud for kvinder, der har haft brystkræft, er raskmeldte og færdigbehandlede. Foto: Hanne Kokkegaard

En vindblæst tirsdag får Marianne Giversen og fire andre kvinder monteret pulsmålere og GPS-udstyr på overkroppen, så man kan se, hvor meget de anstrenger sig og løber. Kort efter spiller de og træner Bjørn Fristrup fra Institut for Idræt og Biomekanik på SDU på en lille, omhyggeligt opmålt græsbane på Nørre Allé.

Bjørn er fyldt med gejst, roser og muntrer kvinderne op til at give den en ekstra skalle, og der bliver leet af afbrændere og mål.

-Det er jo ikke sådan, at klubber vil tænke, at ’dem skal vi headhunte’. Men der er begyndt at komme lidt spil over det, for afleveringerne kommer i den retning, vi regner med, fortæller 49-årige Marianne Giversen smilende.

Kvinderne er med i SDU's forskningsprojektet FF ABC, After Breast Cancer. Det er et 12-måneders motionstilbud med Fodbold Fitness to gange 60 minutter om ugen for kvinder, der har haft brystkræft, er raskmeldte og færdigbehandlede. Projektet skal forbedre livskvaliteten og konditallet.

-Volumenmæssigt er vi endnu ikke kommet derhen, hvor vi ønsker at være, erkender Jacob Uth, koordinator for FF ABC og ansat som postdoc på Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning (UCSF) på Rigshospitalet.

Normalt møder 8-12 kvinder dog op til hver træning, forklarer han.

-Det er godt gået ud af en trup på knap 20, hvoraf nogle stadig modtager supplerende behandling, fx rekonstruktion af deres bryst. Og de er super stolte af at være med, og deltagelsen i Lyserød Lørdag kræver også mentalt mod, fordi de andre hold er mere trænede. Så langt hen ad vejen er projektet en stor succes, selvom vi ganske rigtigt gerne ville have flere med, siger Jacob Uth.

Forventer velkendte forbedringer

I dag er FC Prostata med succes etableret flere steder i landet, og over 250 mænd har deltaget i projektet. Det er også tanken med FF ABC, selv om man som nævnt endnu ikke har forskningsresultater. Lige nu måler man forskellige fysiologiske parametre, og når projektet er afsluttet, behandler man data.  

Forventningen er, at deltagerne kan opnå nogle af de forbedringer, der er set i andre forskningsprojekter med Fodbold Fitness for andre patientgrupper.

Det vil sige forbedret kondital, muskler, knogler og balance, som samtidig er med til at forebygge livsstilssygdomme.

-Det kan være særligt vigtigt for kvinderne her, fordi behandlingen ofte medfører nedsat fysisk aktivitet, og for nogle også vægtøgning, dårlig kondition og svagere knogler, fortæller Jacob Uth.

Behov for sjov træning resten af livet

Selvom forskningsresultaterne ikke er klar, kan spillerne mærke en forskel heriblandt Marianne Giversen, der har været med i forskningsprojektet fra start. Hun havde ikke spillet fodbold før, og hun er meget glad for at spille i trygge rammer.

-Det har givet noget motionsmæssigt, og jeg har fået mere energi. Og så har jeg mødt en masse skønne kvinder, der har været udsat for det samme, som jeg. Det er ikke sådan, at tiden bliver brugt på at snakke kræft, og der er ingen ynk. Men man kan godt lige læsse lidt af, når man skal til undersøgelse, siger hun.

Det bliver formentligt lidt anderledes, når og hvis kvinderne kommer over i en klub med spillere, der ikke har samme forhistorie.

-Men som jeg har det nu, tænker jeg bestemt, at jeg vil fortsætte med at spille Fodbold Fitness. Når man bliver syg, går det op for én, at dét at have et godt helbred ikke er en selvfølge. Det er et arbejde at være syg og komme ovenpå igen med genoptræning. Det er dagligt, og det er resten af livet. Og så er det sjovt at komme til fodbold, og man griner, siger Marianne Giversen.

Skal træningen tænkes anderledes?

Hun kan selv være lidt bekymret for, om hun og holdkammeraterne kan følge med tempoet og niveauet på det Fodbold Fitnesshold, som Torben Friberg selv er træner for.

På sidelinjen denne tirsdag er det også noget, som Jacob Uth og Torben Friberg vender med hinanden.

-Spillerne kommer nok til at løbe lidt mere end i dag, men spillerne har en god boldforståelse, pointerer Torben Friberg.

I første omgang regner man dog med, at FF ABC-spillerne får deres eget lille, lukkede hold og så senere kan træne sammen med de nuværende Fodbold Fitness-spillere i Østerbro IF.

Læs mere om Lyserød Lørdag, der afholdes på lørdag den 6. oktober.

Du kan læse ovenstående artikel i sin fulde længde i seneste udgave af Fodboldmagasinet Magasinet her. 

Log ind