Flygtningebørn lærer dansk i fodboldklubben

Kan idrætten bruges som motor for at lære dansk? DBU København er en af samarbejdspartnerne i VITO-projektet, der har til formål at hjælpe unge uledsagede flygtningebørn.


I Gentofte skal uledsagede flygtningebørn lære dansk med hjælp fra DBU København og lokale idrætsforeninger. Foto: DBU København

Ved at blive en del af foreningsidrætten kan unge uledsagede flygtningebørn lære dansk og få et netværk i lokalsamfundet. Det er tanken bag pilot projektet VITO, der er udviklet i et samarbejde mellem DBU København, Ungdomsskolen i Gentofte Kommune (Vito) og WESi3 ved Benny Würtz, som står får gennemførelsen af projektet. 

Projektet er inddelt i tre faser, hvor første fase havde fokus på det personlige lederskab og en styrkelse af deltagernes selvindsigt, selvværd og selvtillid. I fase to blev eleverne undervist af en DBU instruktør, hvor de gennemførte en række udvalgte DBU C-trænerkurser, som gør dem i stand til at varetage træningspas, som en del af praktikperioden, hvor de nu er tilknyttet lokale folkeskoler og idrætsforeninger som hjælpetrænere.

Mandag var Gentoftes borgmester Hans Toft forbi, for at hilse på de unge drenge og piger. Han var selvsagt begejstret for projektet, som giver de unge praktisk erfaring med at tale dansk, ligesom deres netværk styrkes ved at komme tæt på hverdagslivet i de lokale skoler og foreninger.

Målet med Vito er også at øge elevernes muligheder for en læreplads samt klargøre eleverne til hurtigere at indgå i det danske uddannelsessystem og dermed få mulighed for varig beskæftigelse. For foreningerne er håbet også at de unge får mod på mere og får lyst til at varetage en funktion som frivillige.

VITO-projektet afsluttes med en reception på Gentofte Ungdomsskole onsdag den 28. oktober. Herefter vil projektet blive evalueret. 


Log ind