Spil pigerne i skolen

Pigeraketten, fodbold i SFO’en og frikvartersfodbold.KFUMs Boldklub i Emdrup går nye vejefor at få de små piger ind i klubben.

Københavnske piger spiller fodbold
Udvidet samarbejde mellem skole og SFO skal bane vejen for flere piger i KFUM Boldklub. Foto: Hanne Kokkergaard

På lang afstand kan man høre lyden af glade piger. Normalt er det lyden af drenge, der strømmer ud fra boldbanerne ved Emdrup Parken i Københavns nordvestkvarter, men denne eftermiddag er noget ganske særligt.

KFUM BK har inviteret 80 piger fra den nærliggende Dyssegårdsskoles SFO på besøg til en sjov dag med DBU’s Pigeraket. Fordelt i otte grupper leger pigerne sig gennem ’Mælkevejen’, svarer på spørgsmål om vores solsystem og spiller fodbold med hinanden.

Målsætning: Mindst 20 nye piger
KFUM er sammen med 16 andre klubber med i DBU Københavns projekt ’Københavnske piger spiller fodbold’ for U5-U7 piger, der har øget fokus på tidligere rekruttering.

Klubberne har en målsætning om, at de hver især inden 2020 har fået 20 flere pigemedlemmer i de respektive årgange. I dag har KFUMs Boldklub bare seks små piger, mens drengegruppen tæller op imod 40 spillere.

-Vi håber, at det giver meget mere end 20 nye pigemedlemmer. Målet er en meget mere ligelig fordeling mellem drenge og piger, siger Amanda My Madsen, projektleder for pigesatsningen i KFUMs Boldklub.

Københavnske piger spiller fodbold
DBU København har hjulpet KFUM med materialer. Foto: Hanne Kokkegaard

Seks ugers forløb i klub og skole
Her hos KFUMs BK følger man besøget af pigerne og Pigeraketten op med seks ugers gratis boldleg i klubben hver mandag og på skolen hver fredag.

Pigerne skal tilmeldes mandagstræningen i klubben via SFO’en som et ’åbent skole’ tilbud, og det er udelukkende kvindelige trænere, der står for boldlegen.

I skolen har otte fodboldspillene piger fra de ældste klasser meldt sig på banen, og styrer ’frikvarterstræningen’, hvor pigerne hver fredag spiller fodbold i en time. Alle trænere har samme trøje på med både DBU’s og KFUM’s logo, så der ud over øvelserne også er sammenhæng med tøjet i klubben og på skolen.

-På den måde håber vi, at det giver trygge rammer for pigernes introduktion til fodbold, som ovenikøbet foregår sammen med veninderne fra skolen, fortæller Amanda My Madsen.

-Det har samtidigt været vigtigt for mig i vores pigeprojekt, at pigerne kun møder pigefodboldspillere som trænere de seks uger efter Pigeraketten. Det gør det lidt nemmere for en lille pige at relatere til, at fodbold også er for piger, mener hun.

Københavnske piger spiller fodbold
KFUM samarbejder med skoler og SFO. Foto: Hanne Kokkegaard

Første gang skolerne inddrages
Det er første gang, at KFUMs Boldklub vil rekruttere nye spillere via et samarbejde med tre lokale folkeskoler og deres SFO-ordninger. Sidste år holdt KFUMs Boldklub også en dag med Pigeraketten, men det var en enkeltstående begivenhed, der ikke rigtig kunne ses på medlemstallet, selv om flere piger troppede op til træningen umiddelbart efter.

I år får pigerne en form for prøveperiode, hvor SFO’en er bindeleddet mellem pigerne og klubben.

-Jeg tror, man skal gå nye veje for at få pigerne lokket ind i klubberne. Man skal være lidt opfindsom – fx som med frikvartersfodbold. På den måde kommer pigerne til at genkende øvelserne, idet boldlegen bliver en del af deres skoledag om fredagen og om mandagen gennem SFO, og så kan det lettere blive en del af deres fritid, siger Amanda My Madsen.

Leg, bold og bevægelse
Amanda My Madsen har været fodboldtræner i mange år for drenge og piger, og spiller selv stadig fodbold - nu på B93’s 1. divisionskvindehold - ved siden af, at hun læser idræt på Københavns Universitet.

Da hun startede med at spille fodbold, foregik det med drenge, fordi der også dengang var få piger. Hun har et bud på, hvorfor det er så svært at få fat i pigerne.

-Jeg tror, at pigerne og familierne er lidt uoplyste om, hvad fodbold er. Vores store fokus for den aldersgruppe ligger jo på leg, bold og bevægelse. Det vil sige, at pigerne ikke kommer til benhård fodboldtræning i U5-U7, selv om der selvfølgelig er fodboldspil over det, siger hun.

-Og jeg mener, at det er rigtigt at fokusere på de små piger, så de begynder med fodbold i stedet for at starte med noget andet og først derefter blive introduceret til fodbold, som der i dag er en stor tendens til, siger hun.
  
Københavnske piger spiller fodbold
KFUM Boldklub har inviteret 80 piger fra Dyssegårdskolens SFO til fodboldtræning. Foto: Hanne Kokkegaard

Mister pigemedlemmer
Pigesatsningen i DBU København kommer samtidig med, at nye tal fra Danmarks Idrætsforbund viser, at DBU siden 2011 har mistet mere end 20 procent af deres kvindelige spillere. Og at Kvindekommissionen under DBU arbejder på at få flere piger i fodbold.

-Målsætningen, om at de 17 klubber hver får 20 nye pigespillere i U5-U7 inden 2020, svarer til en medlemsstigning på 25 procent i aldersgruppen fra 2015-2020, fortæller Anja Kouly Lethin, projektleder for ’Københavnske Piger spiller fodbold’.

DBU København har hjulpet KFUM BK med materialer, midler og udviklingen af skolesamarbejdet, for Pigeraketten kan ikke stå alene. Derfor er Anja Kouly Lethin også glad for at kunne understøtte det nye koncept, hvor bolden ligges til rette for pigerne, så de gennem et længere forløb gradvist får øget deres kendskab til spillet og lysten til fodbold.

Kærkommen lejlighed til pigeleg
-Det er vidt forskelligt, hvordan klubberne vælger at gå til opgaven med, at rekrutterer flere piger i målgruppen. Men heldigvis oplever vi flere klubber, der som KFUM vælger at gå nye veje og blandt andet laver samarbejder med skoler, SFO’er og børnehaver, fortæller Anja Kouly Lethin.

-Og oplevelsen er, at institutionerne rigtig gerne vil. De ser det som en kærkommen lejlighed til at lave noget nyt med pigerne i den aldersgruppe, siger hun.

Det kan Sofie Wenckheim, der er pædagog på Dyssegårdsskolen og har stået for kontakten mellem SFO og fodboldklubben, skrive under på denne eftermiddag:

-Jeg tænker, at det er super godt for alle pigerne at få en rigtig fed oplevelse ved det her, og uden at der er drenge med. For ellers kan drengene let komme til at dominere. Og det ligner, når man ser pigerne lege herude, at alle morer sig.

Københavnske piger spiller fodbold
Foto: Hanne Kokkegaard

Fodbold er en venindeting
På vej hjem fra Pigeraketten får hver pige sin egen nøglesnor med påskriften: ’Venindeinvitation til træning’ for at understrege, at fodbold er en venindeting.

I KFUMs Boldklub er Amanda My Madsen en uges tid efter liftoff meget optimistisk. Hun har netop besøgt Dyssegårdsskolen sammen med pigetrænerne, så pigerne har haft mulighed for at møde trænerne på forhånd inden de seks ugers forløb. Og mange piger har meldt sig spilleklar.

-Pigerne sagde, at Pigeraketten var sjov. Og der var stor opbakning fra pigerne. Jeg tror virkelig, at man skal starte ved det helt basale i skoletiden, og så kan fodbold gradvist komme til at optage deres tanker og tid, funderer hun.

Artiklen har været bragt i Fodboldmagasinet København - juni 2018

Log ind