Finsensvej nr. 2

Adresse
Finsensvej, Frederiksberg

Størrelse
2 11M træningsbaner + 1 11M kampbane

Indviet 
17. juni 1924

Første KBU kamp
31. august 1924 kl. 10.45 FB-HB i Junior III

Sidste KBU kamp
18. november 1945 kl. 13.15 Dalgas-Sundby i Junior II

Klubber på anlægget
FB, Dalgas, Mariendal, FKIF, Ydun

Afløser Finsensvej nr. 1

Kildemateriale
Ydun 50 år
Frederiksberg Idræts Union (FIU) 1923-73 (50 år)
Dalgas jubilæumsskrift 25 år

Banerne på Finsensvej (nr. 2) blev etableret til afløsning af de primitive forhold på Finsensvej (nr. 1 = Rehbergs Fælled). Det falder i tid sammen med, at Frederiksberg Idræts Union (FIU) blev stiftet 1. marts 1923.

Socialdemokraten skrev 11. juni 1923 under overskriften ”Stadion på Frederiksberg”: Frederiksberg Idrætsforbund (retteligt FIU) har haft udbytte af sit arbejde. Kommunalbestyrelsen har vist stor interesse for sagen og forleden under Forbundets møde blev det meddelt, at Kommunalbestyrelsen stiller et areal til rådighed, som ligger ved Dalgas Boulevard. Der vil på det nye anlæg være 4 baner. Det menes, at de fornødne jordarbejder kan begyndes i oktober og være færdige til februar næste år. Bygningerne, som skal opføres, bliver det Forbundets sag at skaffe til veje – men der foreligger økonomisk støtte fra flere sider, så dette opnås nok af ledelsen.”

Banerne ved Finsensvej blev indviet 17. juni 1924 ved de kommunale Gasværker, og blev administreret af FIU. Der blev anlagt 2 træningsbaner og en opvisningsbane, samt lidt senere et lille træskur til omklædning. Bane 1 var 6 meter smallere på grund af arealets størrelse og derved ubrugelig til seniorkampe, grundet KBUs regler om banestørrelse. Bane 3 blev udelukkende brugt til kampe - opvisningen. Alle 1. holdene spillede på Frederiksberg Stadion på Sønderjyllands Alle. Valby Bladet skriver 20. juni 1924 om indvielsen : I tirsdags aftes blev de af Frederiksberg Kommune skænkede boldbaner på Finsensvej overdraget til Frederiksberg Boldspil Union (FBU). Der er tale om 1 kampbane og 2 træningsbaner – alle omhegnet af højt ståltrådshegn. Men ikke et klubhus og forbud mod at tage entre til kampene. Der er ikke tale om nyanlagte baner – og egentlig er de ikke særligt gode (fulde af huller og knolde). Indvielsen sker kl. 6½ - og paradoksalt måtte man betale entre for at komme ind som første og sidste gang der tages entre. Borgmester Godskesen overdrog banerne til Unionen og der spilledes en match mellem FB og NKT, som FB vinder 10-0. Det er slutkampen om FBUs pokal. FB (som vinder af KBUs B-række) og NKT (vinder 3 år i træk af Firmaklubbernes Turnering)

Socialdemokraten skriver 11. august 1924 om en af kampene: ”Ved middagstid i går spilledes på banen ved Finsensvej den længe ventede revanchekamp FB-ØB (2-0) – overværet af ca. 1.000 tilskuere".

25. juli 1925 fik anlægget (nu under FIU) et klubhus. Det kostede FIU kr. 800 og med et lån fra Kommunen på kr. 2.500, var unionen i stand til at indrette dette med vand og lys og delt således at der nu var 2 små og et stort rum, marketenderi og et baderum. Klubhuset var en gammel barak fra Indre-Mission. Hver af de efterhånden 8-9 boldklubber skulle betale kr. 10,- i månedlig leje, men det blev senere sat op til kr. 20,- for de klubber som havde både senior- og juniorafdeling.

Ved årsskiftet 1931/32 spurgte Frederiksberg Avis fodboldklubbernes ledere, hvad de ønskedes sig af 1932. Formanden for Dalgas udtrykte her ønsket om, at omklædningsforholdene på banerne ved Finsensvej blev forbedret således, at Junior blev adskilt fra Senior og fremfor alt at der kom varmt vand i hanerne til bad.

I 1940 blev bane 3 nedlagt, da kommunen skulle bruge denne til oplagsplads for tørv til Gasværket.

Den 13. november 1945 kom meddelelsen om at anlægget på Finsensvej skulle lukke, da der skulle bygges barakker på stedet til de tyske flygtninge.

Finsensvej
Finsensvej 1941

Baraklejr

Finsensvej 1945

Oplagring af tørv ca. 1945

Finsensvej 1941 B Oplagring Af Tørv

Oplagring af tørv under Besættelsen