ØB 100 år

ØB avisen - Østerbro Boldklub 100 års jubilæumsudgave – 1894-1994
Fotokopieret udgave.

Resume : Østerbro Boldklub er medstifter af DIF (14/2 1896) og KBU (29/4 1903) – mens det ØB, der var medstifter af DBU i 1889, var den klub med samme navn, der opløstes i 1893 og hvorfra nogle var blandt stifterne af B. 93.

Østerbro Boldklub er stiftet 1. september 1894 med Willy Brandt som første formand. Der havde været en tidligere klub med samme navn stiftet i 1887, men den var ophørt i 1893. Derfor anså man navnet for frit til at kunne bruges igen. Nogle medlemmer kom fra denne nu nedlagte første ØB. Det lå lige for at være gået ind i den allerede etablerede klub Håbet (spillede på Frihavnens Fælled), men den skranter noget. Man enes med Håbet om at spille en udfordringskamp 1/10 1894 – vinder giver en forenet klub navn, taberen bestemmer klubdragten. Håbet kan kun stille 5 spillere – der spilles så 5-a-side med ØB som vinder. Klubdragten bliver derfor Håbets tværstribede rød/hvide – ØB havde indtil da spillet i hvidt med "ØB" i rødt skjold. I 1921 lægger man sig – efter at have skiftet klubdragt flere gange – fast på den længdestribede rød/hvide trøje og sorte shorts.

Fra 1896 deltager man i organiseret turnering under DBU – sidste kamp det første år skulle have været mod B 93, men de vil ikke spille p.g.a. sne på banen. For at skaffe penge til huse kaster man sig over at arrangere revyer og baller.

En kort overgang er ØB med i en nydannet Fælledklubbernes Union, før der kan opnås fodslaw igen inden for KBU med de store, gamle baneejende klubber og de nye uden. Der er reelt tale om et oprør mod de store. Man løber også ind i problemer med at få baner til alle i Fælledparken – her går DIF ind og sikrer hver klub sin ”navngivne” bane. ØB forsøger i 20erne samme med HIK og KFUM – i Trianglen – at arrangere kassekampe og rejser til sin spillere, men det må hurtigt opgives.

ØB er blandt medstifterne af ”Sammenslutningen af 1936” som modvægt til Stævneklubbernes dominans. I 1940 er man så medstifter – sammen med HIK og Fremad Amager – af Fodboldalliancen. I 1949 skifter ØB – efter hemmelige forhandlinger – over til Stævnet. Af mange – både inden for i ØB og udenfor – oplevet som et forræderi. Senere efter en sportslig deroute rumler planer om at gå sammen med HB og Skjold – det bliver dog kun til et par spæde forsøg med fælles ØB/HB-ynglingehold i slut-80erne.

Banesteder :
Som fodboldbane vælger man Fælleden. Reelt er der tale om 3 fælleder : Blegdams, Øster, Lamme – ØB vælger Blegdams og i starten med omklædning hjemmefra eller i det fri. Senere klæder man om i et lokale bag Pfyffes Restaurant på Blegdamsvej – men det er skidt, for man skal igennem udskænkningsrummet og nogen kommer ikke længere, andre sviner med mudder fra fodtøjet eller kommer til at vælte baren med målstængerne. Først senere anskaffer man sig et omklædningslokale – en 2 værelses lejlighed (med køkken og vask) på Blegdamsvej 128 A, hvor man bliver indtil 1911. Undervejs laver man spisekammeret om til et koldt brusebad.
29/4 1911 indvies Fælledklubhuset – og ØB afhænder sin Triangel-lejlighed. Men alle klubber får ikke deres eget klublokale eller egne omklædningsrum her. Samtidig blev huslejen høj og et hav af strenge lukketider. ØB får dog lokaler fra 1911 i stueetagen.

I 1991 må ØB i forbindelse med Idrætsparkens tribuneudvidelser flytte om på P. H. Lings Alle i de tidligere politivagtslokaler – indviet 18/5 1991.

Andre sportsgrene
Cricket er med fra start - nedlægges endelig i 1920, hvor man sælger rekvisitterne til Stege CC

Lister :
Æresmedlemmer
Formændene
Landsholdsspillere
Markante ”fotos” :
Klublejligheden på Blegdamsvej
Fælledklubhuset
1. holdet i 1944 (Carl Aage Præst og Helge Bronee)