Overbygningsrækker hos DBU og Østdanmark samt Ungdom Fællesrækker

Som fodbolden breder sig i Danmark er det ikke underligt, at den opnår at blive omtalt som Danmarks nationalsport; men også at den må blive landsdækkende. København var nøglen – egentlig var vi ikke så interesseret i at fodbold også turneringsmæssigt blev landsdækkende. Toppen af dansk fodbold var de københavnske klubber og de mødte jo allerede hinanden hos KBU – men de øvrige ude i Provinsen ville selvfølgelig gerne lære af de bedste ved at spille mod dem. Så DBU oprettede sine rækker og KBUs hold skulle fremover deltage her. Først for Senior med start i 1927/28 og det holder til i dag. Fra første år, hvor København stillede hele 7 hold til bedste række, der var 10 i alt i rækken, må man erkende, at vi næsten har oplært Provinsen for godt. I dag er FCK alene blandt københavnere om at optræde i den danske Superliga.

Ynglinge i 1974 og Kvinder i 1975 er de næste til at blive landsdækkende – pigeungdom kommer til i 1991. Subeliten rør på sig – i ungdom vel at mærke. Væk med, at enten spiller man i DBU-række eller også spiller man i den hjemlige DBU København-turnering. Subeliten i Ungdom – først med drengesiden fra 1978, pigesiden samtidig med at DBU trådte ind i 1991 – har ved siden af DBU-rækkerne haft muligheden for at spille i fællesrækker med især Sjælland, nogle gang suppleret med eller ligefrem erstattet af Fyn og Lolland-Falster. Sådan er det også i dag.

Fællesrækkerne så dagens lys først for U15 drenge – U15 piger et par sæsoner senere – og det inden DBU er kommet på banen her med en landsdækkende række. Modellen bredte sig fra 2014 til også at skulle gælde de bedste hold i Old Boys og Veteran samt U14 og U13 drenge. Senere udvidet til U18, U16, U14 og U13 piger - ligesom der er kommet en subeliterække for Kvinder (Kvinder Serie Øst).

Endnu har alle fællesrækker været elitære - målet har været at give holdene større sportslige udfordringer end de kunne opnå i den hjemlige københavnske turnering. Der har gennem årene været talt om, at det også kunne være en ide at se på fællesrækker med det nærmeste af Sjælland – HT-ringen – simpelt hen fordi man derved kunne få bedre og mere levedygtige turneringsrækker i kraft af at antallet af hold blev større med bedre mulighed for at kunne niveaudele. Endnu er det blevet ved snakken, men reelt er det ved at ske på pigesiden af københavnsk nød - for der er i dag desværre ret få pigehold i København. I flere aldersgrupper har DBU København flere sæsoner helt måtte opgive at oprette egne rækker - og så er samarbejde med DBU Sjælland yderst nærliggende.

Der er i Turneringsreglementet, som er fælles for alle DBUs Lokalunioner – mulighed for at enkeltklubber kan ansøge om at deltage i en anden Lokalunions turneringer. Også hvis det skulle være motiveret i sportslige grunde. Der er på det område indgået en formel aftale mellem DBU Bornholm og DBU København om, at de bedste bornholmske hold kan deltage hos DBU København, hvis de vil. Flere DBU Sjælland-klubber har fået lov til at deltage i DBU Københavns rækker for Superveteran og ældre – og senest har københavnske pigeklubber fået OK til at deltage i DBU Sjællands pigerækker for U18, U17, U15, U14 og U13 piger. Og det med at være fælles med Sjælland bredte sig til Futsal i ungdom i de første år, men forsvandt igen..

Afsnittet er delt op i

Herrer
Kvinder
Drengeungdom
Pigeungdom