Ude på Amager har de det sjovt. Det er ofte Mia Møller, der henter børnene og Morten Armandt Skaarup der står klar, til at tage imod, når skolepigerne skal over Sundbyvestervej. Man kan høre de lyse pigestemmer, når de nærmer sig boldklubben B1908. De er glade, opstemte og glæder sig til at lege fodboldlege med Morten og Mia. 

Fire ugers fodbold og tre gratis prøvetræninger
Nulte, første og anden klasses piger fra Gerbrandskolen, Peder Lykke Skolen eller Dyvekeskolen bliver hentet en gang om ugen i skoletiden sammen med deres lærer, for at lege fodboldlege og lave sjove øvelser i boldklubben 1908. 

Det primære formål er mere bevægelse, øget trivsel og selvtillid samt et stærkere fællesskab. Det sekundære formål er at få flere piger meldt ind i klubben, så det er muligt at fylde alle årgange.

Forløbet på fire uger indledes med tre træninger i klubben og den fjerde gang tager Morten Armandt Skaarup og Mia Møller over på skolen, for at hjælpe pigerne med at finde ud af, hvordan de kan lege fodboldlege og spille bold i egen skolegård.

Som afslutning får pigerne som hold en fodbold, de selv kan bestemme over, og samtidig gives mulighed for tre gratis prøvetræninger i klubben, inden de skal tage stilling til indmeldelse. 

Det der med at man lige pludselig viser dem, at du kan da sagtens spille fodbold, det tror jeg er en øjenåbner for mange piger. Mia Møller, B1908

Man skal ikke lægge alle æg i samme rede
I dag kommer pigerne fra Gerbrandskolens nulte og første klasse for måske at opdage, at deltagelse i et foreningsliv kunne være i B1908. Det er vigtigt med et nyt fællesskab på tværs af årgange og gerne uden for skolen, så man ikke lægger alle æg i samme rede, mener Morten Armandt Skaarup og Mia Møller. 

Om det så er basket, gymnastik eller judo, der bliver det nye fællesskab, betyder; ifølge Morten og Mia, ikke så meget. Det er til gengæld vigtigt at give pigerne en øjenåbner, så de får følelsen af at mestre noget, som de ikke troede var muligt. Og det kan fodbold.   

Pigerne overrasker på hjemmebanen
Når pigerne går til fodbold sammen som klasse, opnår de også en fælles styrke, de kan bruge til at stå imod med, hvis nogle skulle fortælle dem, at fodbold ikke er en pigesport, mener Mia og Morten. Som samlet flok kan pigerne fortælle; Jo! fodbold er også en pigesport. Drenene i klassen bliver nemlig ofte overraskede, når de finder ud af, at pigerne godt kan spille fodbold og optræde på drengenes vante hjemmebane, fortæller Mia og Morten.

Video: Hos os er det kun drengene der spiller fodbold i frikvarterene, jeg har aldrig spillet fodbold.

Tryghed og gode relationer er udgangspunktet
Opbygning af relationer til børnene er en af flere årsager til, at initiativet er lykkes så godt. Det vigtige relationsarbejde starter allerede, når pigerne hentes i skolen, og de på vej til klubben ivrigt fortæller Morten eller Mia om deres liv og hverdag. Når børnene efter træning spiser madpakke og leger i klubhuset, lærer de huset at kende, hvilket gør det nemmere for dem at starte til fodbold i klubben, for den kender de jo godt. 

De er ret hurtige til at have tillid, så at man allerede har mødt dem der, gør det lidt lettere at gå ind og lave noget med en bold - for vi har jo snakket sammen, så det synes jeg kan noget, overgangen fra skolen og herhen. Mia Møller, B1908

Mia Møller: Det er når vi henter dem i skolen at relationsarbejdet starter.

Nu kan vi lave stationstræning på de små årgange
Som sekundær målsætning er B1908 lykkedes med at få 30 nye pigespillere på årgange, der ikke tidligere har været fyldt op. Den succes tilskrives blandt andet den gruppedynamik, der ligger i at ti piger starter sammen i fodboldforløbet i skoletiden, herefter til prøvetræning og til sidst melder sig ind sammen.

Mia og Mortens erfaring er, at det er nemmere for piger at starte til noget nyt, når de gør det i flok fremfor at møde op i klubben alene. 

Nu får vi det startet med et brag, så der kommer en ordentlig flok, du kan lave noget ordentlig fodboldtræning med stationstræning, hvor du får aktiveret nogle af forældrene, som klub er det nok det, der betyder mest for os. Morten Armandt Skaarup, B1908

Morten Armandt Skaarup: Det der betyder mest for os som klub er, at vi kan starte de små årgange med et fuldt hold.

Sådan er forløbene finansieret

B1908 er Pigepartnerskabsklub med Københavns Kommune og får også lønkroner for at være Social partnerskabsklub med kommunen. Med Pigepartnerskabet kan hver fodboldklub modtage 100.000 kr. årligt til ansættelse af en ressourceperson i foreningen, der skal styrke pigemiljøet. Fodboldklubber, der allerede har indgået Socialt partnerskab med Kultur- og Fritidsforvaltningen, kan modtage 50.000 kr. årligt for at give deres pigeindsats et ekstra boost.

Desuden har de søgt forskellige udviklingspuljer blandt andet Flere børn i fælleskaber, der er et samarbejde mellem DBU København, Københavns Kommune, DGI Storkøbenhavn, Mødrehjælpen og Red Barnet. Her kan Dyvekeskolen og Peder Lykke Skolen give flere foreninger mulighed for at børnene kan deltage i foreningsidræt lige efter skole- eller KKFO-tiden. og så giver klubben også nogle lønkroner. Udviklingspuljen gennem Københavns Kommune finansierer forløbene med Gerbrandskolen. 


Til sommeren 2024 har B1908 gennemført fem forløb med piger fra ni forskellige klasser på Gerbrandskolen. Fire forløb med piger fra otte forskellige klasser på Dyvekeskolen og fire forløb på Peder Lykke Skolen med piger fra otte klasser. 13 forløb i alt, hvor hvert forløb varer fire uger. og i alt har 25 klasser været igennem. 

FLERE MEDLEMMER i B1908

Mia Møller og Morten Armandt Skaarup har lagt mange timers forberedelse i konceptet, som nu er gennemarbejdet og fungerer rigtig godt. 

Det skinner tydeligt igennem, at de to tovholdere også deltager med et stort personligt engagement.

Deres glæde og lyst til at lege og drille hinanden smitter af på pigerne. 

Som bonus har B1908 her midt i forløbene nået målsætningen om 30 nye pigespillere til klubben.

Siden januar 2023 er klubben vokset fra 241 til 271 pigespillere mellem 0 – 21 år.

Morten: Skal man virkelig slå en kolbøtte, når man er voksen. Eller kan jeg stå her og hænge med kaffen?