Hårdt slag for foreningslivet – nyt gebyr på sundhed

Københavns Kultur- og Fritidsudvalg ser ud til at fastholde de politisk bestemte besparelser på kultur- og fritidsområdet. Konsekvensen kan blive indførelsen af gebyrer på brugen af de københavnske idrætsfaciliteter, som vil gøre det endnu mere bureaukratisk og vanskeligt at drive en frivillig forening fremover.

Torsdag den 6. juni 2019 kan blive en skæbnesvanger dag for fodbolden i København. Her besluttes det om der skal indføres gebyrer på de københavnske idrætsfaciliteter.

Gebyrer på brug af idrætsfaciliteter i Københavns Kommune har været på dagsorden siden Kultur- og Fritidsforvaltningen præsenterede en gebyr-model i 2016. Dengang blev forslaget taget af bordet, da man vurderede, at det ville svække foreningslivet, forringe idrætsdeltagelsen og medføre øget bureaukrati i både kommunen og klubberne.

Med de begrundelser skulle man tro, at gebyrsagen var en død sild, men i efteråret 2018 kom sagen igen på bordet. Siden har DBU København sammen med blandt andre DIF og DGI Storkøbenhavn kritiseret besparelsen på foreningsområdet, ved indførsel af en gebyr-model, der tilmed giver øget administration. Det vil alt andet lige føre til tab af medlemmer og frivillige – også selvom Kultur- og Fritidsudvalget vil kompensere og i videst muligt omfang friholde børn- og ungeforeninger.

-Jeg synes det er fattigt, at Københavns Kommune laver en sparerøvelse, som rammer idrætten og foreningslivet. København har brug for et aktivt foreningsliv, hvor de frivillige bruger energien på at gøre en forskel for borgerne  Det gør vores fodboldklubber i stor stil, og jeg har svært ved at forstå, hvorfor dette ikke værdsættes mere af politikerne, siger DBU Københavns formand Christian Kofoed.

Under folkeoplysyningsudvalget blev der i starten af 2019 nedsat en arbejdsgruppe. Idrætten og herunder DBU København har været repræsenteret i arbejdsgruppen, hvor DBU København har fastholdt modstanden.

-Vi vil uagtet friholdelsen af børn- og ungeforeninger fastholde, at det er mod vores gode vilje og accept, hvis den påtænkte gebyrmodel vedtages, siger DBU Københavns formand Christian Kofoed.

Log ind