Dommerne i træningslejr

Obligatorisk teorigennemgang, videofilmning og brug af sportspsykologer. Der stilles større krav af og til de mange fodbolddommere i DBU København.


Obligatorisk teorigennemgang blev afholdt over to aftener og havde deltagelse af knap 200 fodbolddommere. 

Lokalet er fyldt med opmærksomme fodbolddommere, når Jan Carlsen indtager scenen og med sine videoklip og skarpe spørgsmål udfordrer de knap 100 fodbolddommere, som er mødt op til anden runde af obligatorisk teorigennemgang i Vanløse Kulturstation. De er det andet hold fodbolddommere, som henover vinteren deltager i den obligatoriske teorigennemgang, hvor offside-regler og forseelser terpes på en underholdende måde med masser af klip fra dansk og international fodbold.

-Det vigtigste er, at de møder op. Det er i virkeligheden vores succeskriterie. Teori kan godt være tørt på en aften med Chelsea – Barcelona i fjernsynet, så det er dejligt, at så mange deltager i diskussionen, forklarer DBU instruktør Jan Carlsen.

Jan Carlsen er et fast indslag når mere end 200 københavnske fodbolddommer skal pudse formen af inden sæsonstart. Han har været med omkring dommergerningen i en lille menneskealder og han ser positivt på udviklingen, hvor mange unge og ihærdige fodbolddommere har ambitioner om at nå langt. Der er sket meget siden han selv begyndte som fodbolddommere i 1970erne. I takt med spillets udvikling er dommerstandarden blevet langt højere, og de nye dommere har andre hjælpemidler til rådighed fordi undervisningsmaterialet er blevet bedre og mere tilgængeligt.

-Du var fuldstændig på egen hånd dengang. Sådan er det heldigvis ikke længere. De nye dommere hjælper hinanden, og der er en fin balance mellem konkurrence og sammenhold, mener Jan Carlsen.

Dommere skal følge med

Lysten og kravene til at udvikle sig som fodbolddommere er vokset markant i de senere år. Det er ikke kun den obligatoriske teorigennemgang og efteruddannelseskurser som dommerne møder op til. De er også optaget af at tage ansvar for egen læring, hvilket kan ses i KS og DS-rækkerne, hvor de bruger videofilmning som et redskab til at udvikle hinandens kompetencer. Det har været en stor succes, hvor DBU København har været med til at skabe en platform, som dommerne selv har ansvar for at bruge og udvikle. Nu er initiativet ført ned i Serie 1 og Serie 2, hvor flere dommere har takket ja til at filme andre og selv blive filmet.  

-Spillet ændrer sig hele tiden og vi som dommere er nød til at følge med. Vi kan løbe og gå i fitness, men det gør os ikke nødvendigvis til bedre fodbolddommere. Det handler om andre ting, forklarer David Nissen, som er indrangeret i DS og desuden fungerer som FIFA futsaldommer. 

Det nye tiltag med videofilmning giver dommerne mulighed for at arbejde med kropssprog, kommunikation og positionering på banen. Det er her man kan opdage, hvad man gør godt og skidt, fordi video er hudløst ærligt og viser alle de fejl, som både kan skabe grobund for dialog med andre dommere og personlig udvikling.

-Hvorfor har jeg min arm der? Hvorfor står jeg så tæt på spilleren? Det er alt det video kan vise. Man kan tage noter og diskutere situationer og detaljer med en makker, forklarer David Nissen.

Han oplever at mange dommere har fået øjnene op for, at de selv må gøre en indsats, hvis de skal flytte sig. Der er ikke nogen som gør det for dem.

-På KS og DS-niveau har vi talt om, at det kunne være interessant at tilknytte en sportspsykolog, som kunne give os mere viden om hvor spilleren er mentalt efter 5, 15 og 70 minutters spil. Hvordan håndterer jeg spilleren bedst, hvis han er presset og hvordan håndtere jeg mig selv? Det kunne være interessant at arbejde med i fremtiden, forklarer David Nissen.

Villig til at lære

Tilbage i Vanløse Kulturstation er hele dommerpaletten samlet. Her er de ældre dommere, som har været i gamet i mange år, men også mange unge, der drømmer om nå så langt som overhovedet muligt. Det er kunsten, at holde dem til ilden, men også mane til en form for realisme hos de mange ambitiøse dommere, vurderer Jan Carlsen.

-Det ser rigtig fornuftigt ud i København. Vi har mange talentfulde dommere, men det er som et stillingsopslag i et hvert andet job. Du har måske femten kvalificerede ansøgere, men kun tre pladser, der skal besættes, forklarer Jan Carlsen.

Derfor er det også vigtigt at udviklingen ses i støre perspektiv, hvis man spørger David Nissen.

-Mange tror, at dommergerningen er verdens mest utaknemmelige job. Det kan det også være, men hvis du er villig til at lære og flytte dig, så er det også en fantastisk mulighed for personlig udvikling, forklarer David Nissen.

DBU København har dommergrundkursus i den kommende weekend - for tilmelding klik her. 

 


Log ind