Østerbro IF: Freddy gør en forskel for fællesskabet

Forældrene hjælper til omkring de bedste spillere mens klubtrænere bruges, hvor de gør størst forskel. Hvis DBU og klubberne vil fastholde og tiltrække flere spillere skal de rette blikket mod de mindre entusiastiske børnespillere.


Freddy Lillelund er børneformand i årets klub i DBU København, Østerbro IF. Foto: Dan Pedersen

På en kunstgræsbane i Fælledparken går Freddy Lillelund målrettet rundt mellem 60-70 børnespillere og deres forældre. Han gør små stop ved de mange træningsstationer, taler med forældrene, instruerer spillerne og holder gang i en intern miniturnering på tværs af årgangene i den anden ende af banen.

Freddy Lillelund er den store organisator, som styrer børn og forældre gennem en lørdag formiddag i fodboldens tegn. Efter træningen takker de alle, og går hjem mens Freddy trækker en stor ladvogn med bolde, minimål og andre fodboldrekvisitter tværs gennem Fælledparken. Her kan samtalen om frivillighed, organisering af børnefodbold og om sammenhængen mellem bredde og elite så begynde.

-Jeg tror vi gør tingene noget anderledes end andre klubber. I nogle klubber starter man et hold op, når man har nogle forældre, som melder sig som trænere. Sådan gør vi ikke her, afslører Freddy Lillelund.  

-Her starter forældrene med at hjælpe mig og følge min træning. Jeg er inde omkring alle årgangene og jeg inddrager forældrene gevaldigt meget, så de stille og roligt kan drive træningen. Som eksempel kan jeg nævne når vi spiller 3 mod 3 spil. Her er der altid én voksen på hvert hold, fordi de på den måde får ejerskab og fornemmelse for, hvad børnene mangler og skal arbejde med.

Lyst til fællesskabet

En stor fordel ved forældreinddragelse er, at mange forældre møder op til træning. Denne lørdag er der fyldt med engagerede voksne, som er vant til at coache og hjælpe til. Den kultur har Freddy brugt mange år på at opbygge, og i klubben arbejder man lige nu med et motto – Lyst til Fællesskabet – som overordnet beskriver præmissen, for at være spiller og forældre i Østerbro IF.

-Hvis klubben ikke har forventninger og stiller krav, så trækker forældrene sig. Så for mig er det vigtigt, at vi nede i de mindste årgange får opbygget en kultur, hvor man får lyst til at deltage aktivt i fællesskabet. Jeg takker pænt nej til de forældre, som tror de kan aflevere deres barn til træning og løbe en tur i Fælledparken, fortæller Freddy Lillelund.

Entusiasmen lyser ud af Freddy Lillelund, når han fortæller om den klub han har været medlem af siden han var 7 år gammel. Og netop det ord, entusiasme, gør han brug af når han skal beskrive forskellen på spillerne. Det handler ikke om at være god eller dårlig, parat eller ikke parate, men om entusiastiske børn og deres entusiastiske forældre, som er med til at understøtte dem. Derfor har man i Østerbro IF valgt at prioritere ressourcerne anderledes.

Hvor kan vi udrette mest?

I mange klubber vælger man at bruge klubtrænere på de bedste hold, men i Østerbro IF gør man det omvendt. Freddy Lillelund arbejder ud fra devisen om at man skal bruge sin tid, hvor han kan udrette mest og gøre størst forskel. Det mener han også at DBU skal gøre, hvis man vil nå målsætningen om flere medlemmer.

-Jeg tror det er vigtigt at understøtte de spillere, som er startet senere og måske kommer fra en familie, hvor fodbolden ikke fylder helt så meget. Det er nødvendigt, hvis man skal indfri målet om flere fodboldspillere. Det handler om at skabe nogle bedre tilbud til de spillere, som er knap så entusiastiske, mener Freddy Lillelund

Han har observeret, at de bedste hold er langt mere ressourcestærke. Som eksempel nævner han DBU Københavns børnestævner, hvor holdene er inddelte i A, B og C-rækker.  

-Når jeg er til stævne med et A-hold er der styr på tingene. Holdene kommer til tiden, kender banestørrelser og har mange engagerede forældre. De kommer i regn og blæst, for de er entusiastiske. I C-rækken er det lige omvendt – her er der tit hold, som slet ikke møder op, måske DBU København kan gøre mere for at understøtte de hold, siger Freddy Lillelund.

En løsning kunne være, at DBU København gik sammen med de store klubber om at afvikle de lokale børnestævner. Herved kan børnene måske få en større oplevelse og organiseringen komme bedre på plads.

-Jeg ved, at en klub som Brønshøj BK har skabt nogle fantastiske rammer om deres børnestævner, hvor de har brugt deres stadion, storskærmen og haft speaker på til kampene. Det løfter hele oplevelsen, og skaber en festlig ramme om fodboldkampene. 

Relationer fastholder

Et af de emner som også optager Freddy Lillelund er spillerrekruttering. I Østerbro IF har man tidligere mistet 15 spillere på en enkelt årgang, fordi børnene og deres forældre blev fristet af muligheden for at spille i andre klubber. Den situation er svær at håndtere for klubben og derfor har Østerbro IF valgt at samarbejde med FC København, som står for skills-træning hver fredag.

-Vi har et godt samarbejde med FC København. Jeg oplever at de lytter meget til os. Også på trænersiden, hvor deres aldersrelaterede øvelsesprogrammer er med til at løfte vores forældretrænere og give dem tryghed, siger Freddy Lillelund.

Han oplever generelt, at forældrene har adgang til langt flere værktøjer og er mere sikre på deres egne kompetencer. Det skyldes dels samarbejdet med FC København og dels de mange C-trænerkurser som Østerbro-klubben har afholdt de senere år. Det overordnede indryk er, at klubben nu arbejder mere struktureret, hvilket er en væsentlig årsag til den flotte medlemsfremgang, som har fordoblet antallet af spillere på få år.

Nu håber man at kunne holde på lidt flere af entusiastiske spillere, men Freddy Lillelund erkender også, at klubskifter er en del af spillet. 

-Det er svært, at modstå fristelsen for at prøve sig selv af, og der er mange muligheder i København. Jeg tror det er meget naturligt, men jeg håber samarbejdet med FC København kan dæmme op for dele af det, så det kun er allerbedste, som skifter tidligt, siger Freddy Lillelund og er mest ærgerlig over de spillere, som rykker fra klub til klub.

-Desværre oplever jeg spillere, der skifter flere gange inden for kort tid og ikke rigtig lykkes. Det er ærgerligt, fordi fodbold handler om glæde og relationer. Når en ung spiller møder modgang er det relationer som fastholder.

Åbner øjne for fodbold

For Freddy Lillelund er det ikke et mål i sig selv at udvikle spillere, som kan begå sig i større klubber. Det er helt andre årsager, som gør at han ofrer mange frivillige timer i Østerbro IF.

-Jeg bliver stolt, hvis en af mine spillere en dag kom til Barcelona, men jeg vil være mindst lige så stolt, hvis nogle af mine spillere løber rundt på Kløvermarken og spiller fodbold, når de er 25 år. Min ambition er at åbne deres øjne, for at fodbold er et fedt spil!

Log ind