Integration er ikke noget vi taler om. Det er noget vi gør

Mens Zlatan satte barndomsbyen Malmø på den anden ende i forbindelse med Champions League-kampen mod PSG Paris besøgte DBU Københavns Ungdomsformandsklub den svenske stjernes barndomsklub FC Rosengård


DBU Københavns formandsklub var på besøg i Zlatans barndomsklub, FC Rosengård.

De unge formænd var på jagt efter inspiration til arbejdet med og for de unge fodboldspillere i København, og de blev ikke skuffede.

FC Rosengård ligger i et indvandrertungt område og integration stod forud for mødet højt på listen over emner, der skulle diskuteres. Men som Johan Andersson fra LB07, klubchef fra en af de andre Malmøklubber, der var sat i stævne, formulerede det:

-Man skal ikke tale om integration – man skal gøre det, og ikke snakke så meget om det.  I Sverige kan vi ikke styre flygtningestrømmene, men vi kan styre, hvordan vi går til problemerne.

Noget af det ungdomsformændene kunne tage med sig hjem var, at de to svenske klubber opererer ud fra en indstilling om at fokusere på løsningerne, og ikke at stirre sig blind på problemerne. Og så at handle.

FC Rosengård opfatter sig som en del af det nye Sverige, som en klub for alle, elite og bredde, piger og drenge, foruden en hel masse andet. Klas Tjebbes, adm. Direktør i FC Rosengård bemærkede glad, at en af ungdomsformændene bar en trøje med teksten ’En del af noget større’ på ryggen. Selv har Rosengård nemlig et pay off der hedder ’Mycket mer änd fotboll’ og det er i høj grad noget man lever ud.

Fodbold og CSR
For eksempel havde klubben på et tidspunkt mange unge medlemmer, der havde svært ved at finde sig et arbejde. Det resulterede i, at man etablerede Boost by FCR, et beskæftigelsesprojekt finansieret med EU-midler. I dag har projektet 29 fastansatte, der arbejder med at få unge langtidsledige i gang – og siden 2002 er man lykkedes med dette i mere end 800 tilfælde.

Boost by FCR har ikke noget direkte med fodboldklubben at gøre, men dette og en del andre CSR-projekter er alligevel med til at tegne profilen af en klub, der er meget engageret i at ville gøre en forskel for andre end sig selv – at vise samfundsansvar. At vise hvordan fodbold kan være med til vise en vej ud af problemerne for unge med sociale problemer. Når man spiller fodbold i en klub kan man nemlig ikke undgå at lære det sociale kodeks at kende. Og det kan godt være svært for en ung, der ikke har fået den lærdom med hjemmefra.CSR-projekterne er samtidig vigtige for at klubben skal være et interessant investeringsobjekt for sponsorer og forretningspartnere.

Kvindehold blandt de bedste i Europa
FC Rosengårds bedste kvindehold ligger i top fem i Europa. Og man har flere verdensklasse spillere på holdet, heriblandt verdens bedste kvindelig fodboldspiller brasilianske Marta. Den tidligere træner for holdet Erling Nilsson fortalte inspireret om udfordringerne med udviklingen af pige- og kvindefodbold, og her mente han - ud over den åbenlyst skæve fordeling af pengene – at især den indstilling til piger og fodbold som mange forældre har er en væsentlig bremseklods for pigernes udvikling. FC Rosengård vil gerne have flere piger med indvandrerbaggrund til at spille fodbold, men man har ikke helt knækket koden endnu.


Kampsportsforeningen Enighet, fortalte også om deres arbejde med integration i Malmø.

Turen til Malmø indbefattede også et besøg hos kampsportsforeningen Enighet, og selvom det er en hel anden verden så var de ligeså stolte som FC Rosengård over at kunne skrive en vis Zlatan på listen over tidligere medlemmer.

Fakta
Ungdomsformandsklubben mødes fire gange om året for at vidensdele og netværke. Vil du høre nærmere, så kan du kontakte én fra styregruppen, der består af Lars Brandt, Fremad Valby, Henrik Frøling, KB, John Emil Wiinberg, Union, Tobias Halbro, Brønshøj og Ulrik Marschall, B1903.  



DBU Københavns ungdomsformandsklub mødes fire gange årligt for at få inspiration og vidensdele. 


Log ind